Syyskuun lintutilanne

Pikkusieppo 28.9.2016 Mustasaari Västra Norrskär Kuva: Arto Keskinen

(Katsaus koskee muita kuin Norrskärin lintuhavaintoaseman havaintoja. Näistä havainnoista raportoidaan erikseen.)

Kuukauden lintu oli suula. Väsynyt nuori lintu löytyi 19.9. vöyriläiseltä pihalta, minne se oli sumussa laskeutunut. Tieto suulasta kuvineen toimitettiin heti paikalliselle lintuharrastajalle, mutta ennen kuin tämä ehti paikalle lintu, jota luultiin merimetsoksi, oli tapettu ja kuollut lintu oli poltettu. Lintu oli rengastettu Venäjällä. Muita valtakunnallisia harvinaisuuksia syyskuussa olivat harjalintu Vaasan Metsäkalliossa, pikku-uikku Korsnäsissa ja Valassaarilla sekä palsasirri Gålörenissä.

Pienempiä harvinaisuuksia olivat mm. taigauunilintu, joita havaittiin 13 (näistä Valassaarilla kolme), kolme muuttavaa lyhytnokkahanhea Söderfjärdenillä sekä muuttohaukka (useita havaintoja).  Jänkäkurpasta tehtiin useita havaintoja ja enimmillään havainto koski peräti kymmentä yksilöä (Vassor). Kolmea alueellista pikkurariteettia eli mustapysrtökuiria, viiriäistä ja ristisorsaa koskevat havainnot olivat myös hyvin myöhäisiä. Mustapyrstökuiri havaittiin paikallisena Oravaisissa 24.9. sekä vielä 29.9. muuttavana Raippaluodon salmessa. Viiräinen kuultiin Söderfjärdenillä 16.9. ja 25.9. nähtiin Raippaluodossa muuttava ristisorsa.

Kurkia nähtiin Söderfjärdenillä ennätysmäärä eli 8556. Muita suuria kertymiä olivat tukkasotka 420, harmaalokki 3510 ja kalalokki 1100 Oravaisissa sekä telkkä 1460 ja taivaanvuohi 46 Gålörenissä. Pyrstötiaisten massavaelluksen etujoukot saapuivat alueelle syyskuussa. Havaintoja kertyi 31 ja yksilöitä havaittiin 510. Helmipöllöjen rengastussesonki alkoi Valassaariila. Parhaana yönä 17.-18.9. saatiin verkosta 20 lintua ja edellisenäkin yönä 18. Kaikkiaan syyskuussa rengastettujen tai muuten havaittujen helmareiden määrä oli 100. Määrä on viime vuosien luvut huomioiden varsin mukava.

Vuodelle uusia lajeja havaittiin (Norrskär mukaan lukien) seitsemän. Vuoden alusta lukien on havaittu 250 lajia. Tiiraan kertyi syyskuussa 4383 havaintoa ja ne koskivat 451767 lintuyksilöä. /ALä