Harvinaisuudet

Rariteetit MLY:n alueella 2016

(Rariteeteilla tarkoitetaan valtakunnallisia harvinaisuuksia eli lajeja, jotka TIIRA:n laajassa haussa on luokiteltu ryhmään ”Harvinaisuudet”.)

Ennätysvuosi

Vuosina 2006-2015 on rariteetteja havaittu MLY:n alueelle kaikkiaan 61. Määrä on vaihdellut vuosittain välillä 15-26 ja keskiarvo on ollut 21. Vuonna 2016 rariteetteja havaittiin poikkeuksellisen paljon eli 31.

Uusi laji MLY:lle

MLY:lle saatiin yksi uusi laji, kun syksyn aikana Suomessa runsaslukuisena esiintynyt taigarautiainen havaittiin Norrskärillä. Lajeja, joista ei tullut ensihavaintoa, mutta joista ei edeltäneeltä kymmeneltä vuodelta ole havaintoja, oli kolme: ruostesorsa, neitokurki ja lyhytvarvaskiuru.

Vakiovieraat

Vakiovieraita eli lajeja, jotka aikavälillä 2006-2015 on havaittu joka vuosi, on neljä: jääkuikka, niittysuohaukka, leveäpyrstökihu ja taigauunilintu. Nämä kaikki lajit havaittiin myös vuonna 2016. Lähes vakiovieraita eli lajeja, jotka 2006-2015 on yhtä vuotta lukuun ottamatta havaittu joka vuosi, on puolestaan kolme: arosuohaukka, haarahaukka ja harjalintu. Nämäkin lajit havaittiin myös vuonna 2016 joten ”tavanomaisimmat” rariteetit havaittiin varsin kattavasti.

Saaristorarit

Lajeja, jotka havaittiin vain ulkosaaristossa, oli kaikkiaan yhdeksän. Näistä Norrskärillä havaittiin avosetti, taigarautiainen, isokihu, sitruunavästäräkki sekä mustapääsirkku. Muualla ei em. lajeja havaittu. Ainostaan Valassaarilla puolestaan havaittiin taigakirvinen, heinäkurppa ja tunturihaukka. Allihaahka havaittiin sekä Norrskärillä että Valassaarilla ja kyhmyhaahka sekä Norrskärillä että Rönnskärillä.

Suurimmat harvinaisuudet

Uusi laji MLY:lle oli siis taigarautiainen. Lisäksi havaittiin seitsemän lajia, jotka Tiiran mukaan on kautta aikain – 2016 mukaan lukien – havaittu erityisen harvoin eli havaintoja on vuosien varrella kertynyt hyvin vähän (enintään seitsemän). Nämä lajit olivat lyhytvarvaskiuru, neitokurki, mustapääsirkku, ruostesorsa, suula, isokihu ja taigakirvinen.

Kaikki rariteetit 2016

Jääkuikka Pikku-uikku Suula Jalohaikara
Ruostesorsa Allihaahka Kyhmyhaahka Arosuohaukka
Niittysuohaukka Haarahaukka Kiljukotka Punajalkahaukka
Tunturihaukka Neitokurki Palsasirri Lampiviklo
Heinäkurppa Avosetti Leveäpyrstökihu Isokihu
Isolokki Turturikyyhky Harjalintu Tunturikiuru
Lyhytvarvaskiuru Taigakirvinen Isokirvinen Sitruunavästäräkki
Taigarautiainen Taigauunilintu Mustapääsirkku

 

Taulukko harvinaisuuksien havaitsemisyleisyydestä Merenkurkun alueella: Rarit Merenkurkus

/ALä