MLY:n Eka Ekaa -pinnaralli 1.1.2024 – TULOKSET

Uusi vuosi valkeni erittäin kirpeässä pakkasessa. Söderfjärdenillä lämpömittari näytti jopa -31,5 astetta! Rallipäivä oli kirkas, kuulas ja aurinkoinen. Harvoin vuosi alkaa näillä leveysasteilla näin kylmissä merkeissä. Miten tämä vaikutti rallin osallistujamäärään? No siten, että osallistuvia joukkueita oli ennätykselliset 19, kun vuosi sitten joukkueita oli kahdeksan. Pinnarallissa jokaisella osallistumisella on merkitys.

Vuoden 2024 ensimmäisen päivän pinnarallin kokonaislajimääräksi varmistui 54 lintulajia. Luku vertautuu edellisiin vuosiin seuraavasti: 2023 = 60 lajia ja 2022 = 63 lajia. Jäätiin siis pitkästä aikaa alle 60 lajimäärään. Tätä selittää pitkälle se, että laajan jääpeitteen vuoksi vesilinnut loistivat poissaolollaan (sinisorsaa lukuun ottamatta). Vertailtaessa havaintoja kolmen viikon takaiseen itsenäisyyspäivän ralliin, lajimäärää onnistuttiin jopa hiukan kasvattamaan arktisista olosuhteista huolimatta. Vain yhden joukkueen löytämiä lajeja, ässiä, oli tässä rallissa 11 kappaletta. Kasapäin kiitoksia kaikille ralliin osallistuneille ja lajeja ilmoittaneille!

Viileä sää ei hidastanut vauhtia kun Tomas Klemets ahkeroi itsensä hienoon voittoon havaiten 39 lajia. Tomas löysi kaksi ässälajia: pyy ja pähkinähakki. Toiseksi tullut Aarne Lahti löysi 33 lajia ja kaikkein eniten ässiä (3): isolepinkäinen, varpuspöllö ja lapinpöllö.

EKO-sarjassa Anne Paadar ja Olli Autio keräsivät pyöräillen ja kävellen kokoon 26 lajia, joista mukana yksi ässälaji: viirupöllö. Tämä riitti voittoon! Matti Maskulin askelsi hopealle vain hiukan pienemmällä lajimäärällä, havaiten 24 lajia.

Loput rallin ässälajit olivat metso, merilokki, valkoselkätikka, järripeippo ja isokäpylintu. Nämä viisi lajia jakautuivat tasaisesti viiden joukkueen kesken.

Vielä joitakin huomioita rallista. Kaikki joukkueet havaitsivat käpytikan. Pikkutikka ja pohjantikka sen sijaan puuttuivat kokonaan ja vain kaksi joukkuetta löysi palokärjen, joten se oli selvästi vaikeammin löydettävissä kuin harmaapäätikka. Valkoselkätikasta tehtiin sentään yksi havainto. Koskikara puolestaan oli onnistuneesti rallaajilta piilosilla. Vihdoinkin löytyi pöllöjä, mutta samalla voidaan todeta, että talvessa on hiiripöllön kokoinen aukko. Urpiaisia tuntui olevan maastossa paljon ja lähes kaikki joukkueet niitä havainnoivat. Tilhet olivat harvassa ja vain kahden joukkueen löytämiä. Kanalintujakin havaittiin, mutta varsin niukasti. Pyystä tuli jopa ässälaji ja peltopyy jäi tyystin havaitsematta. Paukkupakkanen sai varmasti monet linnut suojautumaan ja säästämään energiankulutustaan.

Menestystä ja hyviä havaintoja uudelle vuodelle!

Tässä nähtävissä tulostaulukko

Rallivastaava Tero Piikkilä