TULOKSET Itsenäisyyspäivän pinnaralli 6.12.2023

Itsenäisyyspäivän pinnaralli toteutettiin erittäin talvisisissa ja lumisissa olosuhteissa. Sää oli rallipäivänä jonkin verran ennustettua kylmempi, Maalahden Petolahdelta raportoitiin jopa -21 asteen lämpötila. Oman kokemukseni mukaan myös paikoittain tiheä aamusumu haittasi ainakin rannikolla havainnoinnin alkamista.

Yhden tai useamman henkilön joukkueita oli kisaamassa yhteensä 18 kappaletta. Joukkueiden määrä kasvoi kiitettävästi viime vuoteen verrattuna, tästä suurkiitos kuuluu kaikille osallistujille! Mitä enemmän havainnoijia on liikkeellä, sitä laadukkaampaa kerätty havaintodata on. Kun havainnoijia on paljon, myös ässälajien (vain yksi havainto) saaminen on vaikeampaa. Kokonaislajimääräksi saatiin 52, siinä jäätiin paljon viime vuoden määrästä (2022: 67) sekä edellisvuodesta (2021: 58), mutta kylmät sääolosuhteet huomioiden tulos on kuitenkin varsin hyvä.

Kestomenestyjä Tomas Klemets onnistui yhden henkilön joukkueella saamaan kasaaan rallin suurimman lajimäärän 36 lajia, joista mukana oli 2 ässälajia: pähkinähakki ja järripeippo. Toiseksi tulivat tasatilanteessa Jyrki Karjalainen (32 lajia) ja Tero Piikkilä (32 lajia), myös nämä olivat yhden hengen joukkueita.

Yhteensä 6 joukkuetta osallistui EKO-sarjaan, jonka Roland Lillkålan yhden miehen joukkue voitti  komeasti 25 lajilla.  Myös tässä sarjassa voittajalla oli 2 ässälajia: isokäpylintu ja pohjantikka. Riitta Karlsson pyöräili menestyksekkäästi toiseksi 20 lajin turvin.

Loput viisi ässälajia jakautuivat tasaisesti viiden eri joukkueen kesken. Ne olivat isokoskelo, mustapääkerttu, peltopyy, vihervarpunen ja yllättäen myös räkättirastas. Tosin räkättirastas oli myös viime vuoden rallissa ässälaji, siitä on selvästi muodostumassa pienimuotoinen perinne.

Kokonaan puuttuviksi lajeiksi jäivät mm. isolepinkäinen, taviokuurna ja turkinkyyhky. Myöskään joutsenista tai pöllöistä ei tehty havaintoja.

Kiitos onnistuneesta rallista! Kaikille jäsenille muistutuksena hieno vuoden aloitus: Eka ekaa -pinnaralli pidetään heti vuoden ensimmäisenä päivänä 2024.

Tässä rallin tulostaulukko

Rallivastaavana toimi Tero Piikkilä