Atlastiedote 3.5.2023

Reviirihavaintoja on viime aikoina ilmoitettu etenkin varislinnuista, peiposta, sepelkyyhkystä ja mustarastaasta. Lokit varailevat pesimäluotojaan ja osa on hautomassakin. Varmoja pesintöjä on jo havaittu mm. korpilla, kyhmyjoutsenella ja sepelkyyhkyllä. Tarkkaile merkkejä reviireistä ja
pesinnöistä ja ilmoita havaintosi lintuatlakseen! Kaikille havainnoille löytyy pesimävarmuusindeksi.

Ensimmäinen yhteinen atlasretki järjestetään ke 10.5.23. Kokoonnumme Hietasaaren parkkipaikalla klo 18 ja suuntaamme jollekin lähialueen vähän retkeillylle ruudulle. Perehdytään perusasioihin, aikaisempaa kokemusta ei tarvita. Lataa puhelimeesi Mobiilivihko, jos pystyt.

Muutama päivä sitten julkaistiin lintuatlaksen tulospalvelussa Yhdistys-sivun päivitys.
https://tulokset.lintuatlas.fi/society/ML.1107

Sivulla on nyt lajiluettelo, josta voi klikata yksittäisen lajin atlastiedot yhdistyskartalle. Yhdistys korvaa kuittia vastaan huonosti tutkituille ruuduille suunnattujen atlasretkien atlaslaskentoihin osallistuvien matkakuluja. Huonosti tutkitut ruudut ovat kartalla valkoisia, keltaisia tai oransseja. Suunnittele retki, valitse kohde ja ole yhteydessä hallitukseen, yhteyshenkilönä Tero Piikkila (etunimi.sukunimi@gmail.com). Ilmoita tulokset Tiiraan tai Laji.fi.

Tähän aikaan vuodesta parasta atlasteluaikaa on aikainen aamu, jolloin linnut soidintavat ja muutenkin touhuavat aktiivisimmin. Kannattaa panostaa yhteen ruutuun ja yrittää siellä sitten löytää mahdollisimman paljon puuttuvia lajeja. Myöhemmin kesällä, kun pesinnät ovat pidemmällä, ehtii aamussa käydä läpi useampiakin ruutuja.Kanalinnut, tikat, tiaiset, varislinnut, rastaat, peukaloiset,
rautiaiset yms. ovat reviireillään, samoin monet vesilinnut. Tällaisia lajeja puuttuu vielä kokonaan monista ruuduista. Vaikka varmat pesinnät hoituvatkin yleensä vasta kesällä, keväiset retket ovat avainasemassa monen lajin löytämiseksi. Vaikkapa taivaanvuohen pesinnän varmistaminen on todella vaikeaa, mutta sen sijaan näin keväällä soidintava lintu on helppo havaita. Sama pätee myös esimerkiksi luhtakanaan ja rautiaiseen.

Vieraile samoilla kohteilla uudelleen viikon, kahden tai kolmen päästä. Jos löydät lajin samalta paikalta kuin aiemmin, mahdollinen pesintä nousee todennäköiseksi (esimerkiksi indeksi 2 indeksiksi 4). Parhaassa tapauksessa paikalla onkin jälkimmäisellä kerralla vaikkapa poikasia ruokkiva emo (varma pesintä, indeksi 74).