Marraskuun lintutilanne

Hiiripöllö Kuva: Jouni Kannonlahti

Valtakunnallisia harvinaisuuksia havaittiin marraskuussa kolme. Viime talven tapaan ilmestyi Suvilahden kaatopaikalle tunturikiuru, joka hetkeksi sai myös kaverin. Vierailu kesti tällä kertaa kuitenkin vain vajaan viikon ja lintu katosi ilmeisesti mönkijä- tms. liikenteen häiritsemänä. Björköbyn Vikarskatissa havaittiin kuun viimeisenä päivänä isolokki ja Raippaluodon kylän satamassa oleskeli päivän ajan pikku-uikku, joita on tänä vuonna havaittu tavanomaista enemmän. Kysymyksessä oli jo vuoden viides havainto, kun yleensä pikku-uikkuja on vuosittain havaittu 1 – 2 tai laji on jäänyt kokonaan havaitsematta.

Alueellisista harvinaisuuksista oli mielenkiintoisin Raippaluodon salmessa 3.11. havaittu sepehanhi. Muita aluerareja olivat riekko, metso, hiiripöllö sekä valkoselkä- ja harmaatikat.

Vuodenaikaan nähden myöhäisiä havaintoja olivat metsähanhi, joita havaittiin kuun alussa muuttavana 15 linnun parvi. Parvessa oli mukana myös neljä lyhytkaulaista hanhea, mutta niiden tarkempi määritys jäi puuttumaan. Muita myöhäisiä lajeja olivat kurki ja tiltaltti, jotka nekin havaittiin aivan kuun alkupäivinä.

Suurista määristä kannattaa mainita Vikarskatissa 3.11. havaitut mustalinnut. Niitä muutti 37 parvessa yhteensä 449 yksilöä ja paikallisenakin oli 50 lintua. Laulujoutsenia havaittiin enimmillään Söderfärdenillä 683. Vassorissa havaittiin 70 urpiaisen parvessa peräti kuusi tundraurpiaista. Muita suuria pikkulintukertymiä olvat urpiainen 350 ja keltsirkku 350 Petolahdessa sekä viherpeippo 210 Suvilahden kaatopaikalla.

Vuodelle uusia lajeja ei marraskuussa havaittu. Vuoden alusta lukien on havaittu 260 lajia. Tiiraan kertyi marraskuussa 1060 havaintoa ja ne koskivat 21339 lintuyksilöä. /ALä