Toukokuun lintutilanne

Neitokurki Maalahdessa. Kuva: Stefan Sjöholm

Valtakunnallisia harvinaisuuksia havaittiin toukokuussa runsaasti. Niitä oli peräti yksitoista. Suurin harvinaisuus oli Maalahdessa 25.5. havaittu neitokurki. Lintu teki seuraavana päivänä visiitin Vaasan puolelle Söderfjärdenille, mutta palasi kuitenkin vielä samana päivä takaisin Maalahden puolelle, minkä jälkeen se katosi. Muita valtakunnallisia harvinaisuuksia olivat niittysuohaukka, jääkuikka (6), leveäpyrstökihu (3), haarahaukka (2), kyhmyhaahka, mustapääsirkku, nokivaris, arosuohaukka, avosetti ja lampiviklo (2 havaintoa/3 yks.).

Alueellisista harvinaisuuksista havaittiin mm. idänuunillintu, joita oli 11. Määrä on korkea, sillä vuosina 2014-15 ei toukokuussa havaittu yhtään ”idulia”. Levanevalla havaittiin mustatiira 5.5., mikä oli MLY:n alueen saapumisennätys. Mustatiira nähtiin myös Gålörenissä. Oravaisissa puolestaan nähtiin kaksi pikkutiiraa. Vassorissa kuultiin kuhankeittäjä, joka on harvalukuinen vieras MLY:n alueella. 2000-luvulla on lajista Tiiran mukaan tehty vain yhdeksän havintoa. Kattohaikaroita nähtiin kaksi ja kaulushaikaroita kuultiin viisi.

Valtakunnallisesti kiinnostavia suuria määriä olivat jänkäsirriäinen (52/Gålören), keräkurmitsa (31/Söderfjärden), sinirinta (30/Ritgrund), ruisrääkkä (7/Helenelund), pikkusirri (8/Oravainen), haarapääsky (1700/Oravainen), suokukko (2000/Marasbacken), kapustarinta (1030/Söderfjärden), liro 255/Gålören) ja mustalintu (10000/Gloppet).

Ruisrääkkiä kuultiin 25, mikä on selvästi enemmän kuin viime vuonna (6). Viitakerttusia oli 31 ja luhtakerttusia kolme. Viime vuonna kummastakaan lajista ei toukokuussa saatu havaintoja, vaan ensihavainnot tehtiin vasta kesäkuun puolella. Pensassirkkalintuja kuultiin kuusi ja viitasirkkalintuja yksi. Luhtahuitteja oli kaksi. Luhtakanoja havaittiin kolme, kaikki Suvilahden entisen kaatopaikan alueella. Kehrääjiä oli kahdessa eri paikassa yhteensä kolme.

Vuodelle uusia lajeja havaittiin 53. Määrä on tavanomaista korkeampi ja johtuu mm. lukuisista valtakunnallisista harvinaisuuksista. Vuoden alusta lukien on havaittu 236 lajia. Tiiraan kertyi toukokuussa 6515 havaintoa ja ne koskivat 237890 lintuyksilöä.

 (Norrskärin lintuhavaintoasemalla toukokuussa tehdyistä havainnoista on kerrottu jo aikaisemmin.) /ALä