Elokuun lintutilanne

Elokuun säätä leimasi kuun loppupuolen korkeapaine, joka nosti lämpötilan lähelle hellelukemia. Merenpinta painui alas ja tarjosi muuttaville kahlaajille sopivia lepäilypaikkoja. Elokuun suurimmat kahlaajakertymät olivat töyhtöhyyppä 330, kapustarinta 126, suokukko 100, tylli 40, suosirri 38, valkoviklo 21, mustaviklo 20, pikkukuovi 20, liro 14 ja kuovi 14. Jänkäsirriäisiä oli enimmillään viisi ja vesipääskyjä kaksi. Myös yksi isosirri nähtiin. Edellä mainitut luvut ovat mantereelta. Norrskärillä havaittiin kahlaajia mm. seuraavasti: suosirri 220, tylli 90, isosirri 22 ja karikukko 20.

Valtakunnallisia harvinaisuuksia havaittiin viisi. Vöyrillä nähtiin mustapäätasku. Kysymyksessä oli hyvin kuluneessa puvussa ollut naaras. Havainto oli MLY:n alueen toinen ja ensimmäinen havainto mantereelta. Gålörenissä havaittiin palsasirri. Kahlaajille tyypilliseen tapaan palsasirrin vierailu jäi hyvin lyhyeksi ja vain harvat ehtivät havaita linnun ennen kuin se jo oli jatkanut matkaansa. Muita elokuun harvinaisuuksia olivat jalohaikara sekä niittysuo- ja arosuohaukat.

Alueellisista harvinaisuuksista havaittiin mm. mustaleppälintu, joita nähtiin Vaasan Klemettilässä kolme ja Palosaarella yksi. Klemettilässä oli pari + maastopoikanen. Kuriositeettina voi mainita, että naaraan ruokkiessa parin omaa poikasta, koiras ruokki kahta tavallisen leppälinnun jälkeläistä. Muita alueellisia harvinaisuuksia olivat mm. kirjosiipikäpylintu, muuttohaukka, isokäpylintu ja maakotka. Suvilahden kaatopaikalla havaittiin enimmillään viisi luhtakanaa ja Gålörenissä nähtiin luhtakanaemo + neljä poikasta. Gålörenissä oli myös luhtahuitti.

Kurkisesonki alkoi Söderfjärdenillä. Kurkia oli enimmillään 1550. Tämä on elokuun määräksi melko korkea etenkin, kun pellot olivat vielä kuun lopussa kokonaan puimatta. Maksimimäärän jälkeen kurjet vähenivät, mihin tärkein selitys lienee siinä, että huvilakauden päättäjäisten ilotulitukset karkottavat saaristossa yöpyvät kurjet muualle. Käpytikoilla oli pienimuotoinen vaellus. Suurimmat havaitut määrät olivat 141 ja 114.

Metsästyskauden alkaminen käynnisti hanhien ja vesilintujen muuton ja sai ne hakeutumaan rauhallisille lepäilypaikoille. Suurimmat merihanhikertymät olivat: Sundominlahti 3500, Söderfjärden 1656, Laihia 1450 ja Oravainen 1000. Valkoposkihanhia oli Oravaisissa enimmillään 700, mikä on suurin MLY:n alueella havaittu lepäilevien valkoposkien määrä.

Heinäkuun lintutilanteeseen saatiin ilahduttava täydennys, kun tietoon tuli, että Sundomissa oli havaittu mustapääsirkku. Asia paljastui Radio Österbottenin luonto-ohjelmassa kuuntelijan lähettämän valokuvan perusteella. Mustapääsirkku on valtakunnallisen suurharvinaisuus, josta on kautta aikojen tehty koko maassa runsaat kymmenen havaintoa. MLY:n alueella mustapääsirkku on havaittu aikaisemmin kahdesti (1984 ja 2000).

Vuodelle uusia lajeja havaittiin kaikkiaan kuusi. Vuoden alusta lukien on havaittu 238 lajia. Tiiraan kertyi elokuussa 2775 havaintoa ja ne koskivat 113908 lintuyksilöä.

mustapaasirkku Sundomissa 7.2015