Kesäkuun lintutilanne

Kesäkuun sää oli viileä. Alkukuusta tuulet olivat voimakkaita ja merivesi oli poikkeuksellisen korkealla, minkä vuoksi moni rantaviivan tuntumassa pesivä lintu menetti pesänsä. Koleasta loppukeväästä johtuen joidenkin muuttolintujen saapuminen siirtyi kesäkuun puolelle. Kesäkuussa tehtiin ensihavainnot viita- ja luhtakerttusesta, kehrääjästä sekä idänuunilinnusta.

Viitakerttusesta tehtiin 39 havaintoa ja ne koskivat 45 yksilöä, mikä on noin puolet viime vuoden kesäkuun määristä. Joidenkin yölaulajien määrät olivat kutakuinkin viime vuoden tasolla tai niitä kuultiin enemmän kuin vuosi sitten. Luhtakerttusia oli 19, mikä on kolme enemmän kuin viime vuonna. Pensassirkkalintuja havaittiin kuusi enemmän kuin vuosi sitten ja niitä oli nyt 10. Viitasirkkalintuja havaittiin kuusi, mikä on neljä vähemmän kuin viime vuonna. Luhtahuitteja kuultiin neljä, kun viime vuoden kesäkuussa ei kuultu yhtään huittia. Ruisrääkkiä havaittiin vajaat 30. Kehrääjiä oli Maalahdessa ja Laihialla. Kummassakin havaittiin kaksi yksilö samassa paikassa.

Runsaat sateet nostattivat veden pelloille ja tulvilla nähtiin loppukuusta etelään matkaavien kahlaajien kertymiä. Suurimmat parvet olivat töyhtöhyyppä 151, suokukko 91, liro 51 ja kuovi 44.

Valtakunnallisista harvinaisuuksia olivat niittysuohaukka ja lampiviklo. Lampivikloja havaittiin Gålörenissä yhtä aikaa kolmen linnun parvi. Oravaisissa oli lisäksi yksi lampiviklo. Alueellisia harvinaisuuksia olivat mm. mustaleppälintu, etelänkiisla, idänuunilintu, maakotka ja pikkusieppo. Svedjehamin pohjansirkku oli edelleen paikalla.

Vuodelle uusia lajeja havaittiin kaikkiaan neljä. Vuoden alusta lukien on havaittu 230 lajia. Tiiraan kertyi kesäkuussa 1992 havaintoa ja ne koskivat 19300 lintuyksilöä. /ALä