Toukokuun lintutilanne

Toukokuun sää oli kolea ja viivästytti viimeisten muuttolintujen saapumista sekä pesintöjen aloittamista. Vastaavanlainen kylmä loppukevät on eteläisessä Suomessa ollut viimeksi vuonna 1977. Alueella tavanomaisesti havaittavia muuttolintulajeja saapui toukokuussa 37, kun keskimääräinen luku on 40. Viime vuonna toukokuussa havaittiin mm. viita- ja luhtakerttunen sekä viiriäinen. Nyt näistä lajeista ei toukokuussa saatu havaintoja.

 Yölaulajat olivat muutoinkin vähissä. Kun viime vuonna toukokuun lopun lämpöaalto toi alueelle poikkeuksellisen runsaan yölaulajien aallon, kuultiin nyt vain pensassirkkalintu (3) ja viitasirkkalintu (2). Vertailun vuoksi voi mainita, että viime vuonna toukokuussa tehtiin viitakerttusesta 24 havaintoa, mutta nyt ensihavainto tehtiin vasta kesäkuun puolella. Ruisrääkkiä kuultiin kaksi ja luhtahuitteja yksi.

Valtakunnallisia harvinaisuuksia havaittiin seuraavasti: harjalintu (3 havaintoa), turturikyyhky, kuningaskalastaja, kyhmyhaahka, niittysuohaukka ja leveäpyrstökihu. Oravaisissa nähtiin kahden yksilön haarahaukkaparvi. Gålörenin lampiviklo sai itselleen parin.

Tornien taistossa havaittiin mustatiira. Muita alueellisia harvinaisuuksia olivat mm. pikkutiira, pikkusieppo, mustaleppälintu (neljä havaintoa) sekä vuorihemppo. Alueella havaittiin myös sitruunavästäräkki, josta Tiiraan ilmoitettiin kaksi havaintoa. Edellinen havainto on (Tiiran tietojen mukaan) vuodelta 2002. Sitruunavästäräkkejä koskevat havainnot edellyttävät ARK:n hyväksymistä. Pohjansirkku majaili reviirillään Svedjehamnissa koko kuukauden ajan.

Toukokuussa havaittiin useita suuria kertymiä. Söderfjärdenillä nähtiin 61 keräkurmitsaa, mikä oli kevään suurin määrä koko maassa. Sundominlahdella puolestaan havaittiin peräti 4000 suokukkoa ja 1400 isokoskeloa. Levanevalla nähtiin paljon pääskyjä: tervapääsky 1000, haarapääsky 1500 ja räystäspääsky 600.

Norrskärin lintuhavaintoasema oli kuun lopussa yhden viikonlopun miehitettynä. Seuraavassa joitakin poimintoja havainnoista (maksimimäärät/pvä): etelänkiisla 5, ristisorsa 9, lapasotka 46, karikukko 20, merikihu 20, pikkulepinkäinen 22 ja sinirinta 6. Vuoden ensihavaintoja tehtiin neljästä lajista: kultarinta, vesipääsky sekä pikku- ja kuovisirrit. Aiemmin mainittu turturikyyhky havaittiin niin ikään Norrskärillä. Suuria kertymiä olivat mm. selkälokki 122 ja lapintiira 500.

Kuun lopussa järjestetyssä Oravaisnejdens Naturvetarklubbin perinteisessä 20 tunnin linturallissa MLY:n jäsenistä koostunut joukkue havaitsi 110 lajia. Määrä oli heikot sääolosuhteet huomioon ottaen varsin hyvä ja sillä irtosi kisan voitto.

Vuodelle uusia lajeja havaittiin kaikkiaan 46. Vuoden alusta lukien on havaittu 226 lajia. Tiiraan kertyi toukokuussa 3392 havaintoa ja ne koskivat 80399 lintuyksilöä. /ALä