Heinäkuun lintutilanne

Kuun alkupuolella yölaulajat olivat edelleen äänessä. Ruisrääkkiä kuultiin kaikkiaan 55, joista Korsnäsissa yhden yön aikana peräti 32 yksilöä. Viitasirkkalintuja ja pensassirkkalintuja kuultiin kumpiakin yksi. Luhtakerttusista tehtiin kolme havaintoa, jotka kaikki koskivat pariutuneita lintuja. Vaasan Kotirannalla havaitulla parilla oli ainakin yksi poikanen. Viitakerttusia kuultiin neljä. Luhtahuitteja kuultiin viisi ja luhtakanoja kaksi. Yksi kesän ilahduttavimpia ilmiöitä on ollut kehrääjien runsaus. Heinäkuussa kehrääjiä havaittiin kolmessa paikassa. Kosnäsissa havaittiin samassa paikassa kolme laulavaa koirasta ja yksi naaras.

Loppukuu oli kahlaajamuuton aikaa ja lepäileviä kahlaajia havaittiin jonkin verran. Liroja havaittiin 1679 yksilöä. Yli sadan yksilön kertymiä oli neljä. Suosirrejä havaittiin 493 yksilöä. Suurimmassa kertymässä oli 130 lintua. Suurimmassa valkoviklokertymässä oli 52 yksilöä. Kuovisirrejä ja tundrakurmitsoita havaittiin kumpiakin 15 yksilöä. Vesipääskyjä havaittiin kaksi. Levanevan mustapyrstökuirien lisäksi havaittiin yksi kahden linnun parvi Oravaisissa. Punakuirista tehtiin kolme havaintoa, joista yksi koski seitsemän linnun parvea. Myös yksi jänkäsirriäinen havaittiin.

Heinäkuu oli kiertelevien harmaahaikaroiden aikaa. Havaintoja tehtiin 25 ja ne koskivat 91 yksilöä. Suurimmassa parvessa oli 18 lintua. Kirjosiipikäpylintuja havaittiin neljässä paikassa. Rytikerttusia kuultiin viisi.

Kesän kuumin havainto tehtiin Norrskärin lintuhavaintoasemalla, kun siellä havaittiin suula. Havainto oli Merenkurkun ensimmäinen elossa havaittu yksilö. Aiemmin on havaittu vain vuonna 1981 Valassaarilta löydetty kuolleen linnun kallo. Koko maasta on tältä vuodelta vain yksi suulahavainto ja sekin koski kuollutta lintua. Vuosittain Suomessa havaitaan yksi tai muutama suula. Joinakin vuosina ei havaintoja ole yhtään. Muista Norrskärin havainnoista kannattaa mainita lapasotkat. Niitä havaittiin enimmillään 36 yksilöä, joista poikasia oli 25. Kiertelevä eteläkiisla havaittiin neljänä päivänä ja Norrskärin lähialueella havaittiin myös yksi lintu paikallisena.

Sisämaan mielenkiintoisimpia havaintoja olivat mm. Mustasaaren Pundarssissa havaittu haarahaukka ja Vaasan Söderfjärdenillä havaittu turturikyyhky.

Vuodelle uusia lajeja havaittiin heinäkuussa kuusi. Vuoden alusta lukien on havaittu 232 lajia. Tiiraan kertyi heinäkuussa 1689 havaintoa ja ne koskivat 39812 lintuyksilöä. /ALä, JKa