Kesäkuun lintutilanne

Kesäkuun säälle on oli leimallista voimakas kaksijakoisuus. Kuun alkuun osui lyhyt lämmin itäinen putki ja sen jälkeen sää kylmeni niin, että keskimäärin kesäkuu oli aivan poikkeuksellisen kolea. Lämmin itäinen putki toi mukanaan runsaasti yölaulajia. Varsinkin viitakerttusia oli paljon. Lajista tehtiin 62 havaintoa ja havaittu yksilömäärä oli 90. Viime vuonna, jolloin viitakerttusia niin ikään oli tavanomaista enemmän, luvut olivat 19/20. Kuvan lajin normaalitasosta saa vuoden 2012 luvuista, jotka olivat 5/5. Myös luhtakerttusia oli tavanomaista joinkin verran enemmän eli 11/14. Vuoden 2013 luvut olivat 14/16 ja vuoden 2012 luvut 6/6, mikä luku vastaa tavanomaista tasoa. Myös ruisrääkkähavaintojen määrä noudattelee edellä kuvattua linjaa. Nyt kesäkuussa rääkkähavaintoja oli 26 ja ne koskivat 28 yksilöä. Edellisten vuosien luvut ovat 2013: 20/23 ja 2012: 11/12. Viitasirkkalintulintuhavaintoja oli 8/10, kun niitä vuonna 2013 oli 4/4. Vuonna 2012 ei havaittu yhtään viitasirkkalintua.  Pensassirkkalintuja oli tavanomaista tasoa vastaava määrä eli 3/3.

Monessa tapauksessa yölaulajahavainnoille oli tyypillistä useiden lintujen muodostamat kertymät. Esimerkiksi Vaasan Onkilahden alueella havaittiin touko/kesäkuussa kuusi laulavaa viitakerttuskoirasta. Korsnäsissä Molpen kylässä puolestaan havaittiin samana yönä peräti kolme viitasirkkalintuja. Korsnäsin kirkonkylässä havaittiin kolmen kehrääjän keskittymä. Linnut olivat äänessä sekä aivan kuun alussa että myös loppupuolella. Kehrääjästä tehtiin lisäksi kaksi muuta havaintoa: toinen Maalahdessa ja toinen Valassaarilla. Kehrääjähavaintojen määrä on ilahduttava, koska laji on viime vuosina ollut vähissä. Myös päiväsaikaan laulavalla idänuunilinnulla oli Vöyrin Västerössä oma keskittymänsä. Siellä havaittiin samana päivänä neljä yksilöä. Kiinnostava yksityiskohta on, että viime vuonna samassa paikassa havaittiin viisi idänuunilintua. Tänä vuonna idänuunilintuhavaintoja oli kaikkiaan 7/7, kun vuonna 2013 niitä oli 18/25. Vuonna 2012 havaittiin yksi yksilö. Yölaulajarunsaus näkyi monella tavalla: Vaasan kotirannalla esimerkiksi havaittiin lyhyen reitin varrella kolme viitakerttusta, yksi luhtakerttunen ja ruisrääkkä. Lisäksi äänessä oli kultarinta. Luhtakanoja kesäkuussa havaittiin neljä eri yksilöä. Huitteja ei havaittu yhtään.

Mustasaaressa Raippaluodon salmessa havaittiin 20.6. isolokki, josta on myös kuva Tiirassa. Lajia havaitaan alueella harvoin ja havainnon tekee lähes sensaatiomaiseksi se, että havainto tehty kesällä.  Tätä ennen Tiirasta ei löydy yhtään kesäkuukausina (kesä-elokuu) tehtyä havaintoa! Muita mielenkiintoisia havaintoja olivat mm. pikkukajava, mustatiira, lampiviklo, mustaleppälintu (2) ja leveäpyrstökihu.

Vuodelle uusia lajeja havaittiin kesäkuussa kuusi. Vuoden alusta lukien on havaittu 225 lajia. Tiiraan kertyi kesäkuussa 1565 havaintoa ja ne koskivat 17 109 lintuyksilöä. /ALä