Euroopan suurin lintuharrastustapahtuma 1.-2.10.2022

Koko Euroopan ja Keski-Aasian kattava EuroBirdwatch-tapahtuma järjestetään vuosittain lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tapahtumaan osallistuu vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä sekä yleisötapahtumissa että omatoimisesti retkeillen. EuroBirdwatch järjestettiin ensimmäisen kerran syksyllä 1993.

EuroBirdwatchin tärkein tavoite on herättää kiinnostusta muuttolintuja ja niiden suojelua kohtaan. Valtioiden rajoista välittämättä matkaa tekevät muuttolinnut kuvastavat hyvin kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä lintujen suojelussa. BirdLifen tavoitteena on turvata linnuille tärkeiden elinympäristöjen säilyminen pesimäalueilla, muutonaikaisilla levähdyspaikoilla ja talvehtimisalueilla.

Tule mukaan nauttimaan syksyisestä luonnosta ja osaksi yhtä maailman suurimmista lintutapahtumista.

 

Osallistu ilmoittamalla havaintosi

BirdLife Suomi kannustaa kaikkia lintuharrastajia retkeilemään tapahtuman aikana ja tallentamaan viikonlopun kaikki lintuhavainnot Tiira-lintutietopalveluun (www.tiira.fi) sunnuntai-iltapäivän aikana. Havaittujen lintuyksilöiden määrä ilmoitetaan koko Euroopan kattavaa yhteenvetoa varten kustakin maasta, joten jokainen havainto kannattaa kirjata.

EuroBirdwatch-tapahtuman kansainväliset verkkosivut

 

Myös täällä Merenkurkussa voisimme panostaa tapahtumaan kerrankin kunnolla

Tietämys Merenkurkun alueen lintujen muuttoreiteistä ja niiden merkittävyydestä on yhä vajavaista puutteellisten havaintoaineistojen vuoksi. Nyt olisikin tärkeää ottaa tilanteen selvittämisestä koppia ja kerätä silkkaa dataa tapahtuman innoittamana. Lähde siis vähintäänkin toisena, mutta mielellään vaikka molempinakin päivinä hyvälle muutonseurantapaikalle ja kirjaa kaikki havaitsemasi linnut tarkasti ylös. Tärkeä tieto määrien lisäksi on muuttavien lintujen osalta muuttosuunta, sillä muuttoreitit risteävät mm. Söderfjärdenin kohdalla, kun osa tulee/menee Raippaluodon yli Ruotsiin ja osa matkaa Suomen rannikkoa pitkin. Reiteistä tarvitaan nyt mahdollisimman paljon tuoretta tietoa, joten innostutaan asiasta yhdessä. Oheiseen karttakuvaan on merkitty muutamia hyviä havainnointipaikkoja, jotka olisi hyvä saada miehitettyä. Myös mikä tahansa muu paikka on tärkeä, mutta nuo nyt ovat esimerkkejä tärkeimmistä.

Hyviä muutonseurantapaikkoja Merenkurkussa.
Hyviä muutonseurantapaikkoja Merenkurkussa.

 

Vihjeitä kokemattomammille havainnoijille:

  • Paras havainnointiaika on auringon noususta hieman yli puolen päivän, eli n. klo. 7-13
  • Sään mukainen varustus. Eli toppavaatteet ja lämpimät kengät.
  • Kiikarit, kaukoputki, havaintovihko, kynä ja eväät on tärkeimmät varusteet.
  • Myös sisämaan havainnointikohteet, kuten vaikkapa Levaneva ovat erittäin suositeltavia.
  • Sitkeys palkitaan hyvillä havainnoilla!