Kevään kynnyksellä

Naurulokkipariskunta. Kuva Tanja Wunsch

Taas tulee kevät ja lintuharrastus kaatuu niskaan täydellä voimalla. Kaikkea ei voi nähdä ja jokapaikkaan ei kerkiä, mutta kun priorisoi asiat tärkeysjärjestykseen ja nauttii harrastuksesta, niin mikäpä sen mukavampaa. Kurren optiikkatsempalot on tulossa 21.4., samoin kuin sääntömääräinen kevätkokous. Myös torniopastusta ym. on tulossa ja niitä tietoja koitetaan parhaan kykymme mukaan päivittää tuonne tapahtumakalenteriin. Kannattaa siis seurata myös näitä sivuja.

Ajankohtaisista isoista linnuista joutsenilla saattaa nähdä hyvällä optiikalla renkaan jalassa. Riittävän läheltä sen kykenee kyllä lukemaan. Suomalaisen renkaan sarja on EJ ja sen perässä on neljä numeroa. Hanhilla puolestaan saattaa olla kaulassa värillinen rengas, josta on tärkeää havaita renkaan väri ja siihen kaiverrettu koodi. Koodi on useinmiten sellainen, että pystyssä on yksi iso numero (2) tai kirjain ja vaakassa peräkkäin on kaksi kirjainta (RS). Eli esim. sininen 2RS. Lajin tunnistus on myös tärkeää, sillä sama koodi saattaa olla muualla Euroopassa käytetty jollekin toiselle lajille. Havainnot renkaallisista linnuista toivotaan ilmoitettavan tuolla Luomuksen rengaslöytölomakkeella, johon linkki näkyy näiden nettisivujen oikean reunan kuvakevalikossa.

Suurin mullistus on kuitenkin se, että neljännen Lintuatlaksen kartoitukset ovat juuri alkaneet. Tutustu aiheeseen osoitteessa lintuatlas.fi  ja osallistu aktiivisesti tähän huikean hauskaan kartoitukseen vuoden 2025 loppuun saakka. Sen jälkeen voi pesimälinnuston tarkkailun ottaa taas vähän rennommin suunnilleen seuraavat kymmenen vuotta.

Huikean hienoa retkeilykevättä kaikille!