Marras-joulukuun lintutilanne 2017

Tilhi Vaasan Hietalahdessa. Kuva: Heikki Vainio

Loppuvuoden säät olivat varsin vaihtelevat. Vuorotellen oli pakkasta ja plussaa erilaisten sateiden kera, eli talvi oli tuloillaan ajallaan, mutta kunnon talvea kesti yleensä vain päivän tai pari, kunnes lämmin matalapaine vei taas lumen ja uutta talvea jäätiin odottamaan. Loppuvuodesta alkoi maa kuitenkin pysyä suhteellisen valkeana pienistä vaihteluista huolimatta. Meri alkoi jäätyä sisäsaaristossa joulukuun alkupäivinä, mutta ulompana meri pysyi avoinna reilusti vuodenvaihteen yli. Kovia pakkasia ei loppuvuoden aikana koettu.

Marraskuun havainnoista mielenkiintoisimpina poimittakoon: 7.11. Västanlidissä havaittu pikku-uikku, Gerbyssä 23.-28.11. havaittu pähkinänakkeli ja 24.11. Raippaluodon salmessa havaitut 2 nuorta pikkukajavaa. Hiiripöllöjä oli edelleen paljon ja havaintoja kertyi noin 60 yksilöstä. Marjalinnuista räkättirastaita roikkui maisemissa vielä tuhansittain pihlajanmarjojen rippeitä syöden, mutta muutoin marraskuu oli varsin tavanomainen. Kaikkiaan marraskuussa tallennettiin Tiiraan 1765 lintuhavaintoa 89891 yksilöstä.

Joulukuussa Tiiraan tallennettiin 1881 havaintoa yhteensä 50952 yksilöstä. Eli talven tultua yksilömäärät ovat jo selvästi laskeneet marraskuuhun nähden. Mielenkiintoisimpina havaintoina poimittakoon: 1.12. merisirri Raippaluodossa, tunturikiuru 2.12. alkaen Suvilahdessa ja 10.-21.12. 4 nokkavarpusta Vanhassa-Vaasassa. Ensimmäiset koskikarat saapuivat vasta aivan vuoden viimeisinä päivinä Oravaisiin ja Laihialle. Hiiripöllöjä nähtiin edelleen paljon, mutta määrät alkoivat jo vähentyä selvästi syksyn huippulukemista. Joulukuussa havaittiin enää noin 36 yksilöä.

Kuten aiemmin on monesti perään kuulutettu kiinnostunutta henkilöä näiden kuukausittaisten havaintokatsausuutisten tekoon, niin ketään vapaaehtoista ei ole ilmoittautunut. Näin ollen näiden laadinta päättyy vuoden 2017 loppuun, kuten syksyllä jo ilmoitettiin. Kaikenlaista materiaalia yhdistyksen sivuille laitettavaksi otetaan kuitenkin mielellään vastaan, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen. /JKa