Lokakuun lintutilanne

Hiiripöllö. Kuva: Esa Lavikainen

Lokakuun säät olivat varsin vaihtelevat. Enimmäkseen tuulista, keskiarvoa sateisempaa ja keikenkaikkiaan hyvin vaihtelevaa. Kunnon ensilumi alkoi sataa 25.10. alkuillasta ja sitä jatkui ainakin vuorokauden, joten kauniista talvisäästä saatiin nauttia muutaman päivän, kunnes 28.10. vesisade vei lähes kaikki lumet.

Kuukauteen mahtui lintujen osalta kaikenlaista. Harvinaisuuksista mainittakoon: ruskouunilintu Korsnäsissa 6.10., pikku-uikku Vaasassa 8.10., hippiäisuunilintu Valassaarilla 9.10. ja Norrskärillä 13.10., taigakirvisiä puolestaan havaittiin Valassaarilla 11.10. ja Norrskärillä 18.10.. Tristis tiltaltti ja tunturikiuru havaittiin Norrskärillä 21.10.. Todellinen jymy-ylläri oli kuitenkin Norrskäriltä 20.10. löytynyt Suomen ensimmäinen tuhkakirvinen. Tuhkakirvinen muistuttaa niitty- tai luotokirvistä. Se pesii Pohjois-Amerikan pohjoisosissa ja Koillis-Siperiassa. Länsi-Eurooppaan laji harhautuu satunnaisesti syksyisin. Suomea lähinnä tuhkakirvinen on aikaisemmin havaittu Ruotsissa ja Norjassa. BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut. Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa on havaittu hyväksytysti 477 luonnonvaraista lintulajia.

Muutoin kuukausi oli melko tavanomainen, joskin hiiripöllöjen vaellus oli edelleen käynnissä. Havaintoja niistä kertyi ainakin 77 yksilöstä. Pihlajissa oli vielä runsaasti marjoja, joten marjalintuja tullaan näkemään runsaasti vielä pitkälle talveen. Tiiraan tallennettiin kuukauden aikana 3725 havaintoa yhteensä 278688 yksilöstä.

Mikäli näille kuukausikatsauksille ei löydy uutta kirjoittajaa tämän vuoden loppuun mennessä, niin niiden tekeminen loppuu kokonaan. Nyt kannattaa siis olla aktiivinen ja osallistua pienellä panoksella yhdistystoimintaan.