Kesäkuun lintutilanne

Lyhytvarvaskiurut Valassaarilla 16.6.2017 Kuva: Ariel Ahlblad

Kesäkuun aikana Tiiraan ilmoitettiin yhteensä 2578 havaintoa, jotka koskivat 46610 yksilöä. Vuodelle uusia lajeja havaittiin ainoastaan viisi. Muutamina mielenkiintoisina havaintoina joukosta poimittakoon: kyhmyhaahka Valassaarilla, jääkuikka Norrskärillä, kiljukotka Maalahdessa, isolokki Vaasassa, kaksi lyhytvarvaskiurua Valassaarilla ja pähkinänakkeli Vaasassa. Muista pikkukivoista mainittakoon kehrääjiä 6:ssa paikassa, pikkusieppoja kahdessa paikassa, idänuunilintuja kolmessa paikassa, luhtakerttusia viidessä paikassa, pensassirkkalintuja 8:ssa ja viitasirkkalintuja kahdessa paikassa. Kevään pitkään jatkunut kylmyys ei houkutellut tänäkään kesänä karaistumattomien lajien massoja alueellemme, vaikka havaittu lajikirjo olikin suhteellisen normaali. Kesäkuu itsessään oli säiden puolesta kuitenkin kohtuullinen, joskaan helleraja ei tainnut ainakaan kunnolla ylittyä kertaakaan.

Pieninä poimintoina kesän pesimämenestyksestä mainittakoon variksen poikastuoton keskiarvo ulkosaaristossa oli noin 2,6 poikasta/pesä (n16). Kirjosieppoja oli ainakin Laihialla yllättävän paljon ja poikastuoton keskiarvo oli hulppeat 5,9 poikasta/pesä (n16). Yleisempinä huomioina tiaisilla oli hämmästyttävän vähän pesintöjä tänä vuonna. Samoin kalalokit olivat saaristossa enemmän kuin harvassa ja poikastuotto heikkoa. Myös naurulokkiyhdyskunnat olivat harvassa. Töyhtöhyypillä jäi paljon pesintöjä peltotöiden alle, mutta uuden yrityksen poikueita havaittiin heinäkuussa kuitenkin kohtuullisesti. Sen sijaan kuovit ilmeisesti tyytyivät vain ensimmäiseen epäonniseen yritykseen, eikä poikastuotossa ole näin ollen tänä vuonna kehumista.

Mikäli näitä kuukausikatsauksia halutaan jatkossakin lukea, niin olisi toivottavaa löytää niille uusi tekijä. Ari Lähteenpää hoiti asiaa ansiokkaasti toukokuun loppuun saakka, mutta nyt tarvittaisiin uusi kirjailija. Olisitko se juuri sinä? Nettisivuille kaivattaisiin myös lisää mielenkiintoista materiaalia luettavaksi, joten sitä voi vapaaseen tahtiin lähetellä Jouni Kannonlahdelle. /JKa

Kesäkuun aikana havaintoja kertyi näiltä paikoilta.
Kesäkuun aikana havaintoja kertyi näiltä paikoilta.