Toukokuun lintutilanne

Kehrääjä 29.6.2015 Laihia Kuva: Jouni Kannonlahti

Toukokuun sää oli kylmin vuosikymmeniin ja se vaikutti merkittävästi viimeisten muuttolintujen saapumiseen. Hyönteissyöjiä oli vähän ja kahlaajamuutto venyi aina kesäkuun puolelle asti. Kahlaajista kaksi lajia esiintyi poikkeuksellisen runsaslukuisena. Vesipääskystä tehtiin 18 havaintoa, jotka koskivat 77 yksilöä. Suurimmassa paikallisessa parvessa oli 11 lintuja. Jänkäsirriäishavaintoja oli 26 ja yksilömäärä peräti 738. Suurimmassa parvessa oli 80 yksilöä. Valtakunnallisia harvinaisuuksia havaittiin seuraavasti: tunturihaukka (Rönnskär), jääkuikka (4) ja riuttatiira (Valassaaret), mustaotsalepinkäinen (Söderfjärden), avosetti (Västanlid), kiljuhanhi (Levaneva), niittysuohaukka (Suvilahden kaatopaikka ja Vöyrin Kaurajärvi), jalohaikara (Ryövärinkari) sekä pikku-uikku (Svedjehamn). Myös lampiviklo palasi kahden yksilön voimin vakiopaikalleen Gålöreniin. Muita harvalukuisia lajeja olivat tunturikihu, leveäpyrstökihu, mustaleppälintu, pikkusieppo, arosuohaukka, idänuunilintu, pikkujoutsen ja nokkavarpunen. Sepelrastaita havaittiin tavanomaista enemmän. Havaintoja oli 52 ja yksilöitä 84. Suurimmassa – Söderfjärdenillä havaitussa – parvessa oli kuusi yksilöä. Norrskärillä puolestaan oli etelänkiislojen suurin päiväsumma 11.

Kylmästä säästä johtuen yölaulajia kuultiin niukasti. Viita- ja luhtakerttusia oli kumpiakin vain yksi, mutta pensassirkkalintuja sentään kuusi. Kehrääjiä oli kaksi, luhtahuitteja yksi ja ruisrääkkiä kolme. Kaulushaikaroita kuultiin tavanomaista enemmän eli kymmenen. Söderfjärdenin keräkurmitsasesonki kesti 17.-29.5. välisen ajan enimmillään havaittiin 40 yksilöä. Kuukauden suuria määriä olivat: isokoskelo 1200 (Munsmo), suokukko 720 (Ryövärinkari) ja tylli 224 (Oravainen). Valassaarilla muutti yhden päivän aikana enimmillään 20300 mustalintua. Runsaslukuisena muuttaneiden tilhien suurin päiväsumma Valassaarilla oli 555. Kaikkiaan tehtiin tilhestä toukokuussa 42 havaintoa ja ne koskivat 3409 yksilöä. Vertailun vuoksi kannattaa mainita edellisen toukokuun luvut, jotka olivat 12 havaintoa ja 78 yksilöä.

Vuodelle uusia lajeja havaittiin 62. Vuoden alusta lukien on havaittu 229 lajia. Tiiraan kertyi toukokuussa 5652 havaintoa ja ne koskivat 163844 lintuyksilöä. /ALä