Tammikuun lintutilanne

Pähkinänakkeli. Kuva: Tuomo Väänänen

Tammikuun sää oli parin päivän pakkasjaksoa lukuun ottamatta leuto ja vähäluminen. Kuten alkutalvestakin havainnot koskivat pääosin alueen talvista peruslinnustoa, mutta poikkeuksiakin toki löytyi. Tundraurpianen esiintyi edelleen runsaana. Havaintoja kertyi 24 ja yksilömäärä oli 47. Suurimmassa tavallisten urpiaisten parvessa oli noin 1000 lintua. Maalahdessa oli lapinpöllö, joka nähtiin syömässä myyrää ohikiitävien autojen välissä keskellä valtatie kahdeksaa. Harvalukuisiin lajeihin kuuluu myös pihabongauksen yhteydessä löytynyt pähkinänakkeli. Hiiripöllöjä nähtiin 11 eli tavanomaista selvästi enemmän, mikä johtunee Pohjois-Suomen myyräkantojen romahtamisesta. Huuhkajia nähtiin kaksi ja yhdestä saatiin äänihavainto. Kuun viimeisenä päivänä kuultiin myös ”kevään” ensimmäinen soidintava helmipöllö. Varpuspöllöjä nähtiin seitsemän. Vaasan Metsäkalliossa nähtiin sarvipöllö ja viirupöllöjä oli kaikkiaan neljä, joista kaksi valitettavasti auton alle kuolleita yksilöitä.

Vöyrin Höjsalin kuukkelireviiri on pari vuotta ollut asumattomana. MLY:n alueelta löytyy kuitenkin muutamia asuttuja reviirejä. Tammikuussa nähtiin kahdella reviirillä yhteensä kolme yksilöä. Kuukkelihavainnot on Tiirassa suojelusyistä salattu.

Pähkinänakkelin lisäksi löytyi pihabongauksessa talvelle uutena lajina punarinta ja samana viikonloppuna löytyi myös sepelkyyhky.  Pihabongauksessa eri puolilla Suomea runsaana esiintyneitä harmaapäätikkoja nähtiin ainakin seitsemän eri yksilöä. Viiksitimaleja nähtiin erityisesti Korsnäsin Västanlidissä, missä suurin havaittu määrä oli 46. Koskikarasta saatiin kahdeksan havaintoa. Laihialla oli kaksi lintua samassa paikassa.

Jäätilanne oli vesilintujen havainnoin kannalta suotuisa ja niitä havaittiin 11 eri lajia mm. alli, tukkakoskelo, riskilä, pilkkasiipi ja mustalintu. Marjalintuja oli jonkin verran. Suurimmissa räkättirastasparvissa oli 310 ja 130 lintua. Suurimmassa tilhiparvessa oli 185 yksilöä ja yli sadan tilhen parvia oli kolme. Tilhien kokonaismäärä oli 1125. Muista havainnoista voi vielä mainita: pulmunen (130 yksilön parvi) sekä neljä ampuhaukkahavaintoa.

Tammikuussa havaittiin 78 lajia. Tiiraan kertyi 2266 havaintoa ja ne koskivat 27600 lintuyksilöä. /ALä