Maaliskuun lintutilanne

Hiirihaukka 28.3.2016 Vähäkyrö Rajaneva Kuva: Tomas Klemets

Lämmin helmikuu pani lintuharrastajat odottamaan viime vuoden kaltaista varhaista lintukevättä. Maaliskuu oli kuitenkin kylmä ja lintukevät käynnistyi toden teolla vasta maaliskuun viimeisen viikon etelätuulten myötä.

Pöllöt jatkoivat huuteluaan ja havaintoja saatiin uusista huutelevista yksilöistä. Helmipöllöjä kuultiin helmi- ja maaliskuu yhteen laskien satakunta, kun määrä vuotta aiemmin oli puolet tästä. Kun vielä muistaa, että helmipöllöjä vuonna 2014 oli vain kymmenkunta, voinee helmipöllön osalta odottaa kohtuullista pesintätulosta. Myös viirupöllöjä kuultiin viime vuotta enemmän.

Alueellisista harvinaisuuksista harmaasorsa teki saapumisennätyksen. Koiraslintu nähtiin 28.3. Korsnäsin Harrströmissä. Lyhytnokkahanhia nähtiin runsaasti. Söderfjärdenillä oli suurimmassa parvessa 88 yksilöä ja tämä oli alkusoittoa sille ennennäkemättömälle lyhytnokkahanhien vyörylle, joka huhtikuun alussa oli tulossa. Laulujoutsenten maksimimäärä Söderillä oli 892. Merihanhia oli enimmillään 886. Metsähanhien muutto oli vasta alkuvaiheessa ja enimmäismäärä oli 270. Muita suuria kertymiä olivat pulmunen 151 (Söderfjärden), uivelo 15 (Korsnäs/Harrström), keltasirkku 450 (Korsnäs/Helenelund) ja töyhtöhyyppä 328 (Söderfjärden).

Varhainen jäidenlähtö mahdollisti maalis-huhtikuun vaihteessa käynnin Norrskärin lintuhavaintoasemalla, mistä kertyi tukku mielenkiintoisia havaintoja. Kuun viimeisenä päivänä nähtiin mm. harvalukuinen kangaskiuru sekä tiltaltti, meriharakka, suopöllö ja ruokki, jotka kaikki olivat vuoden ensihavaintoja. Muita saarella havaittuja lajeja olivat mm. niittykirvinen, taivaanvuohi, sarvipöllö, helmipöllö, peukaloinen sekä satama-altaan kaksi koskikaraa. Suotuisa jäätilanne sai retkeilyn suuntautumaan myös Närpiön Blacksögrundetille, joka kuuluu MLY:n havainnointialueeseen. Siellä muutti 29.3. mm. luotokirvinen (ensihavainto) sekä kolme jouhisorsaa ja kolme harmaahaikaraa.

Suvilahden tunturikiuru katosi maisemointitöiden aloittamisen myötä. Viimeinen havainto tehtiin 21.3. ja linnun ehti nähdä 76 lintuharrastajaa. Aarne Lahti teki talven mittaan suurtyön huolehtimalla siitä, että linnulle oli koko ajan ravintoa tarjolla.

Vuodelle uusia lajeja havaittiin kaikkiaan 42. Vuoden alusta lukien on havaittu 128 lajia. Tiiraan kertyi maaliskuussa 2413 havaintoa ja ne koskivat 71030 lintuyksilöä. /ALä