Joulukuun lintutilanne

Joulukuussa sää pysytteli nollan tuntumassa ja maa oli lumeton. Meri oli avoin joskin loppukuun pikku pakkaset vetivät sisälahtia jäähän. Avoimesta merestä johtuen erilaisia vesilintuja havaittiin runsaasti. Niistä kaksi oli valtakunnallisia harvinaisuuksia eli Viikingalla 11.-12.12. oleskellut pikku-uikku ja Korsnsäsissä 12.12. muuttanut jääkuikka. Muita vesilintuja olivat mm. silkki-uikku, kuikka, pilkkasiipi, mustalintu, alli, tukkasotka ja haapana. Suurimmat kerralla havaitut joutsenmäärät olivat: laulujoutsen 152 ja kyhmyjoutsen 125. Myös yksi kanadanhanhi nähtiin. Kaikkiaan erilaisia vesilintulajeja havaittiin 18 ja lintutilanne vastasi tältä osin viime vuoden joulukuuta, jolloin sää niin ikään oli lämmin.

Myöhästelijöistä valtakunnan tason erikoisuus oli Oravaisissa 6.-15.12. oleskellut kurki. Muita myöhäisiä havaintoja aiemmin mainittujen vesilintulajien lisäksi olivat mm. kottarainen ja järripeippo (30.12.), ampuhaukka (29.12.) sekä hiirihaukkalaji (15.12.). Marraskuussa Suvilahden kaatopaikalle ilmestynyt tunturikiuru oli paikalla koko joulukuun.

Rastaiden osalta palattiin viime vuoden joulukuuhun verrattuna normaaliin päiväjärjestykseen. Nyt mustarastaasta tehtiin 22 havaintoa (24 yksilöä) ja räkättirastaasta 13 havaintoa (15 yksilöä). Viime vuoden luvut olivat: mustarastas 72/106 ja räkättirastas 237/28147. Kuriositeettina voi mainita, että vuosi sitten joulukuussa räkättirastaiden yksilömäärä oli huomattavasti suurempi kuin kaikkien lajien yhteinen yksilömäärä vuosi myöhemmin.  Käpylintuja havaittiin varsin mukavasti: pikkukäpylintu + pikku/isokäpylintu 48 havaintoa ja 881 yksilöä. Isokäpylintuja saatiin määritettyä yksi.  Kuusitiaisia havaittiin syksyn massiivisen vaelluksen jäljiltä runsaasti. Havaintoja oli 24 ja ne koskivat 146 yksilöä. Viime vuoden luvut olivat 7/9.

Kuukkeleita havaittiin kahdessa paikassa yhteensä kuusi yksilöä. Vöyrin kuukkelireviirin tilanne on huolestuttava, sillä viimeisimmästä havainnosta on kulunut jo vuosi. Kuukkelihavainnot eivät ole suojelusyistä julkisesti nähtävissä. Koskikarasta ei vielä joulukuussa saatu havaintoja. Tärkein syy on sopivien koskipaikkojen liian runsas vesi. Varpuspöllöjä havaittiin seitsemän, kun niitä vuosi siten oli kolme.

Vuodelle uusi lajeja joulukuussa olivat pikku-uikku ja jääkuikka. Vuoden alusta lukien havaittiin 247 lajia. Tiiraan kertyi joulukuussa 1144 havaintoa ja ne koskivat 20335 lintuyksilöä. /ALä