Syyskuun lintutilanne

Vaikka syysmuuttoa etenikin pitkälle, oli lintumaailmassa paljon nähtävää. Valtakunnallisista harvinaisuuksista havaittiin kuusi lajia eli isokirvinen, kuningaskalastaja, heinäkurppa, jalohaikara (2), arosuohaukka sekä taigauunilintu, jonka esiintyminen oli ennätyksellisen runsasta. Lajista tehtiin 28 havaintoa ja ne koskivat 55 yksilöä. Suurimmassa parvessa oli seitsemän yksilöä, mikä määrä on aivan poikkeuksellisen suuri. Tiltalteista havaittiin ”tristis” eli alalaji idäntiltaltti. Alueellisia harvinaisuuksia olivat mm. kangaskiuru, pikkusieppo, maakotka, muuttohaukka, pohjansirkku, lyhytnokkahanhi sekä kaulushaikara. Kuukauden erikoisuuksiin kuului viiriäinen, josta tehtiin 17.9. vuoden ensimmäinen ja ainoa havainto. Lämpimästä säästä johtuen myöhästelijöitä oli mukavasti. Käestä tehtiin 10 havaintoa, joista myöhäisin 24.9. Muita myöhäisiä havaintoja olivat mm. pikkutylli 18.9., kehrääjä 19.9., peltosirkku 21.9. ja punavarpunen 24.9.

Kuusitiaiset tekivät syyskuussa Suomeen jättiryntäyksen ja eri puolilla maata päästiin useiden tuhansien yksilöiden päiväsummiin. Korsnäsin Södra Björköllä havaittiin 530 muuttavaa kuusitiaista ja Oravaisissa nähtiin 600 lajilleen määrittelemätöntä tiaista, jotka todennäköisesti olivat kuusitiaisia. Myös tikat intoutuivat vaeltamaan ja syksyn tikkavaellukselle on ollut tyypillistä, että kaikki tikkalajit ovat lähteneet liikkeelle. Syyskuussa tikat vasta aloittelivat vaellustaan ja vauhti kiihtyi lokakuussa. Syyskuun määrät olivat (havainto/yksilömäärä): käpytikka (71/472), pikkutikka (7/7), harmaapäätikka (4/4), pohjantikka (5/6) sekä valkoselkätikka (1/1). Suurista määristä kannattaa mainita valkoposkihanhi. Oravaisissa havaittu määrä 866 on MLY:n alueen suurin. Myös Vaasan Myrgrundissa havaittiin suuri kertymä. jossa oli 604 yksilöä. Muita suuria määriä olivat taivaanvuohi (47/Vassor), harmaasorsa (7/Gålören), telkkä (1010/Södra Björkö), kottarainen (1300/Karvsor ja 1000/Västanlid), tikli (55/Suvilahden kaatopaikka) sekä töyhtöhyyppä (400/Vassorinlahti ja 400/Ruto). Kurkien osalta päästiin varsin lähelle viimevuotista ennätysmäärää (8174), kun Söderfjärdenillä havaittiin enimmillään 7801 kurkea.

Vuodelle uusia lajeja havaittiin kaikkiaan neljä. Vuoden alusta lukien on havaittu 242 lajia. Tiiraan kertyi syyskuussa 3744 havaintoa ja ne koskivat 233548 lintuyksilöä. /ALä