Huhtikuun lintutilanne

Varhaisen alun jälkeen lintukevään eteneminen hiipuu huhtikuussa. Sää oli varsin kolea ja sitä hallitsivat pohjoisen puoleiset tuulet. Alueelle saapui huhtikuussa 62 uutta muuttolintulajia, mikä on selvästi keskimääräistä vähemmän. Pääasiallinen syy oli toki siinä, että moni laji oli ehtinyt saapua jo maaliskuun puolella.

Aikaisin alkanut hanhimuutto jatkui yli kuun puolenvälin. Vielä 18.4. havaittiin Sundominlahdella 490 metsähanhen ja 12 lyhytnokkahanhen parvet. Lyhytnokista tehtiin kaikkiaan 22 havainto (117 yksilöä) ja tundrahanhista 21 havaintoa (86 yksilöä). Ensimmäinen valkoposkihanhi havaittiin heti aprillipäivänä ja loppukuusta nähtiin kaksi suurempaa parvea (22 ja 16 yksilöä). Kurkien suurimmat muuttomäärät olivat 833/Öjberget, 262 Klobbskat ja 235/Klobbskat. Suurin lepäilevien kurkien määrä Söderfjärdenillä oli 433. Kahlaajia saapui 15 lajia. Mustapyrstökuirista tehtiin neljä havaintoa, jotka kaikki olivat Korsnäsin Harrströmistä. Tiirojen saapuminen poikkesi tavanomaisesta. Useimmiten kala- ja lapintiira saapuvat hyvin samanaikaisesti muutaman päivän sisällä, mutta nyt kalatiira saapui jo 18.4. ja lapintiira vasta 27.4.

Kolmesta lajista tehtiin koko maan ensihavainnot. Nämä olivat lampiviklo 23.4. Gålörenissä, Harrströmissä 9.4 havaittu punakuiri ja Klobbskatissa 25.4. nähty karikukko.

Huhtikuun valtakunnallisia harvinaisuuksia olivat kuningaskalastaja ja lampiviklo, joista jälkimmäinen siis palasi tutulle paikalleen Maalahden Gålöreniin sekä arosuohaukka (kaksi havaintoa) ja haarahaukkalaji, joka jäin tarkempaa lajinmääritystä vaille. Alueellisia harvinaisuuksia havaittiin 17. Näitä olivat mm. kattohaikara sekä Vaasan Onkilahdelle kuun puolivälissä asettunut liejukana. Björköbyn Svedjehamnissa valtasi itselleen reviirin laulava pohjansirkku. Björköbyssä havaittiin myös lapinpöllö. Muita alueharvinaisuuksia olivat mm. pikkujoutsen, kangaskiuru ja maakotka. Kimojokisuussa havaittiin 6.4. myöhäinen koskikara.

Vuodelle uusia lajeja havaittiin kaikkiaan 61. Vuoden alusta lukien on havaittu 198 lajia. Tiiraan kertyi huhtikuussa 4163 havaintoa ja ne koskivat 119902 lintuyksilöä. /ALä