Toukokuun lintutilanne

Viitakerttunen (Acrocephalus dumetorum) Vaasan Onkilahdella.

Sää oli kuukauden alkupuolella viileä. Loppupuolelle osui lyhyt lämpöaalto, joka nosti muutamana päivänä lämpötilan hellelukemiin.  Sen jälkeen sää viileni äkillisesti. Kuukauden lopussa merivesi oli poikkeuksellisen alhaalla.

Vuodelle uusia kahlaajia saapui 8 lajia. Viimevuotiseen tapaan Maalahden Gålörenissä havaittiin soidintava lampiviklopari. Kaksi lampivikloa havaittiin myös Norrskärillä. Jänkäsirriäisestä saatiin 19 havaintoa (152 yks.), mikä on tavanomaista enemmän. Keräkurmitsoja havaittiin Söderfjärdenin lisäksi kahdessa muussa paikassa. Isosirristä tehtiin kaksi ja pikkusirristä kolme havaintoa. Mustapyrstökuireja, joista ensihavainto oli huhtikuulta, havaittiin kolmessa paikassa. Kaksi havainnoista koski levähtäviä lintuja. Levanevalla, jossa laji mahdollisesti pesii, havaittiin enimmillään neljä yksilöä. Laihian Rudolla nähtiin suuria suokukkoparvia. Suurimmassa oli noin 2000 yksilöä. Usean sadan suokukon parvia nähtiin myös muualla. Söderfjärdenillä nähtiin puolestaan 700 kapustarinnan parvi. Huhtikuun tapaan myös etelänsuosirristä saatiin yksi havainto.

Arktisten vesilintujen muuttoa havainnoitiin satunnaisesti. Kuikkia havaittiin 743, kaakkureita 319 ja lajilleen määrittämättömiä kuikkalintuja 1471. Muuttavia mustalintuja havaittiin 7490. Suurin päiväsumma oli 2068 lintua. Raippaluodossa havaittiin mustalintulajiparvi, jossa oli arviolta 5000 yksilöä. Jääkuikkia havaittiin kaksi ja leveäpyrstökihuja kolme.

Loppukuun lyhyt lämpöjakso toi mukanaan yölaulajat. Vaasan Onkilahdella kuultiin 23.5. kolme viitakerttusta. Kaikkiaan viitakerttusia kuultiin parisenkymmentä. Se on jopa enemmän kuin edellisenä vuonna, jolloin viitakerttushavaintoja niin ikään oli runsaasti. Vöyrillä kuultiin 22.5. viiriäinen. Havainto oli vasta toinen koko maassa tälle vuodelle. Viitasirkkalintuja havaittiin neljä, joista niistäkin kolme samassa paikassa. Muut yölaulajahavainnot olivat pensassirkkalintu 2, luhtakerttunen 2, luhtahuitti 3, luhtakana 5 ja ruisrääkkä 7. Kaulushaikaroita kuultiin ainakin 4 eri yksilöä.

Muita mielenkiintoisia havaintoja olivat harjalintu, etelänkiisla, haarahaukka 2, pikkusieppo 2 (+2 Valassaarilla), mustaleppälintu 2, riekko sekä niittysuohaukka ja arosuohaukka. Gerbyn asuntoalueella varsin lähellä Vaasan keskustaa nähtiin kaksi tunturikihua! Korsnäsin Södra Björköllä havaittiin 36 muuttavaa punavarpusta. Huhtikuun lopussa löytynyt amerikantavi oli edelleen paikalla toukokuun alussa.

Vuodelle uusia lajeja havaittiin kaikkiaan 46. Vuoden alusta lukien on havaittu 218 lajia. Tiiraan kertyi toukokuussa 3590 havaintoa.  Havainnot koskivat  79768 lintuyksilöä. /ALä