Tammikuun lintukatsaus

Vuodenvaihdetta leimasi alkutalven poikkeuksellisen leuto sää ja meren jäättömyys. Säätila vaihtui hieman ennen kuukauden puoltaväliä kuun loppuun asti jatkuneeksi pakkasjaksoksi. Leuto sää näkyi heti Ekaekaa-rallissa, jossa havaittujen lajien määrä oli suuri. Lajeja havaittiin 62, mikä on jakson 2007–2014 ennätys. Keskimäärin on rallissa em. aikana havaittu 52 lajia.
Meren jäättömyys näkyi vesilintujen runsaassa lajikirjossa. Erityyppisiä vesilintulajeja havaittiin tammikuussa kaikkiaan 20: kaakkuri, kuikka, jääkuikka, silkkiuikku, härkälintu, merimetso, laulujoutsen, kyhmyjoutsen, sinisorsa, tukkasotka, lapasotka, alli, mustalintu, pilkkasiipi, telkkä, isokoskelo, tukkakoskelo, uivelo, riskilä ja ruokki. Näistä jääkuikkahavainto on aivan poikkeuksellinen. Lokkeja havaittiin neljä lajia eli kaikki lajit, joista leutoina talvina yleensä kertyy havaintoja. Naurulokkihavaintoja oli peräti seitsemän.
Talvehtimaan jääneistä päiväpetolinnuista havaittiin tuulihaukka ja sinisuohaukka. Erityisesti sinisuohaukan talvihavainto on harvinainen. Talvehtimaan tulleita koskikaroja oli neljässä koskessa. Vaikeasti löydettäviä jänkäkurppia puolestaan on havaittu sulaojissa peräti kolme yksilöä. Pyrstötiaisten vaellus näkyi havaintojen runsaudessa. Havaintoja kertyi 22, kun esim. kahtena edellisvuonna tammikuussa on pyrstötiaisesta saatu vain yksi havainto. Harmaapäätikkoja havaittiin kymmenellä paikalla. Yhdellä ruokinnalla havaittiin pähkinänakkeli. Kovien talvien pahasti verottamasta viiksitimalista saatiin kolme havaintoa, jotka kaikki olivat samasta paikasta. Suurin havaittu määrä oli 42 yksilöä. Kottaraisia on havaittu kahdessa paikassa. Toisessa parvessa on enimmillään ollut 44 yksilöä. Hiiripöllöstä, joita Etelä-Suomessa oli syksyllä ennätyksellisen paljon, saatiin havaintoja vain kolmesta yksilöstä. Kanalintuhavaintoja oli niukasti. Peltopyystä saatiin kuusi havaintoa ja ne koskivat 56 yksilöä. Vuonna 2012 saatiin peltopyystä tammikuussa 44 havaintoa, jotka koskivat 452 yksilö. Korkeat määrät tuolloin olivat poikkeuksellisia ja luvut kuvaavatkin sitä, että kanalintujen kannanvaihtelu vuosittain on suurta.
Tammikuussa havaittiin 84 lajia ja Tiiraan kertyi 2418 havaintoa 27387 yksilöstä. /ALä