Söderfjärdenin kurkitilanne

Näin lokakuun alussa tätä kirjoitettaessa viimeiset kurjet viivyttelevät vielä Vaasan Söderfjärdenillä muun Suomen ollessa lähes tyhjä. Viikko sitten reippaat pohjoistuulet veivät mukanaan suurimman osan kotimaamme kurjista. Söderiltäkin lähti lähes 3000 lintua mukaan reilun 2000 jäädessä empimään mutta jo seuraavana päivänä oli tullut täydennystä, sillä iltalennolla oli yli 5000 kurkea.
Söderfjärden on paras mahdollinen paikka levähtää muuttomatkalla, se tarjoaa puiduilta pelloilta ohran jyviä ravinnoksi, vettä ojista ja avarasta maisemasta turvaa pedoilta. Yöksi voi vartissa lentää saariston uloimmille luodoille minne halla ei heti yllä.
Kurkia saapuu Vaasaan sekä Suomen pohjoisosista, että Ruotsin Väster- ja Norrbottenista. Levähdyspaikkamme toimii risteysasemana, jonne kurkia tulee ja sieltä lähtee lähes päivittäin. Samat linnut eivät suinkaan ruokaile siellä koko syksyä vaan ehkä vain muutaman päivän tai vaikka pari viikkoa. Nopean vaihtuvuuden vuoksi Söderillä ei olla enää päästy takavuosien lähes 8000 linnun huippulukuihin mutta sentään syksyn aikana reilusti yli kymmenen tuhatta kurkea muuttaa Söderfjärdenin kautta.
Jos Söderin sunnuntai-iltana lasketut 3115 kurkea eivät lähde nyt alkuviikon aikana niin niitä pääsee katsomaan vielä loppuviikollakin sillä säätieteilijät ovat ennustaneet lounaisia tuulia. Hyvinä liitolentäjinä kurjet odottelevat mieluusti tuulen antamaa ilmaista kyytiä tai kunnon nostetta niin kauan kun säät ovat suotuisat ja ruokaa riittää.
Paras paikka nähdä kurkia on Marenintien Meteoriihi ja lintutorni. Iltalento viimeisen tunnin aikana ennen auringonlaskua on paras aika nähdä hienoja kurkiauroja, suurimmissa parvissa voi olla jopa 400 kurkea. Päivällä kurjet häviävät helposti peltomaisemaan ja niitä näkee silloin parhaiten vain kiikarilla tai kaukoputkella.
Lämmin pukeutuminen on syytä muistaa koska peltoaukealla tuulee lähes aina tai sitten tyynellä säällä alava maa viilenee nopeasti. /HS