Harrström (retkikohde)

Kohteen kuvaus: Harrströmissä Salterivägenillä on pieni venesatama, jonka eteläpuolella on ruovikkoinen lieteranta. Lieteranta kerää etenkin muuttoaikoina runsaasti kahlaajia sekä lokki- ja sorsalintuja. Ruovikko on useana vuonna niitetty matalaksi ilmeisesti etelänsuosirrin toivossa. Harrströmin kylä on idyllistä kylämaisemaa, josta voi talvisaikaankin löytää kesäisiä lajeja talvehtimasta, kuten kottaraisia ja peippoja.

Ajo-ohjeet: Aja Rantatietä (673) Korsnäsin keskustasta noin 5,5 km etelään päin ja käänny oikealle Harrströmin suuntaan kohdassa Gamla Strandvägen. Aja noin 650 metriä ja käänny oikealle Salterivägenille ja aja tien päässä olevaan venesatamaan noin 350 metriä. Toinen katselupaikka on Storhamnissa, jonne löydät ajamalla Korsnäsin keskustasta Rantatietä (673) noin 5,5 km ja käänny oikealle Harrströmin suuntaan kohdassa Gamla Strandvägen. Aja noin 2,0 km ja käännyt pankin jälkeen oikealle Sjötåetille. Aja noin 700 metriä, kunnes käännyt satamalahden pohjukan jälkeen oikealle ja aja tien päähän aallonmurtajan luo noin 350 metriä.

Paras aika retkeillä:  Maalis-lokakuu. Erityisesti muuttoaikoina keväällä ja syksyllä, mutta myös talvella, sillä Harrströmin monipuolisiin ympäristöihin jää usein mielenkiintoisiakin talvehtijoita.

Pesimälajisto: Harrströmin ympäristössä pesii noin 100 eri lintulajia, koostuen lähinnä sisä- ja ulkosaariston, havu- ja sekametsien sekä maaseudun taajama-asutusalueiden peruslajistosta. Pesimälajistosta tarkemmin Suomen kolmannessa lintuatlaksessa.

Muuton aikainen linnusto:     Harrströmin edustan rannoille kerääntyy muuttoaikoina runsaasti vesilintuja ja kahlaajia. Se onkin yksi parhaista Merenkurkun kahlaajarannoista.

Karttalinkki kohteeseen.

Harrströmin eteläisemmästä kalasatamasta näkymää pohjoiseen. Kuva: Jouni Kannonlahti
Harrströmin eteläisemmästä kalasatamasta näkymää pohjoiseen. Kuva: Jouni Kannonlahti