Rajavuori (retkikohde)

Rajavuori nousee huomaamattaankin yllättävän korkealle merenpintaan nähden, vaikka olonsa tunteekin olevan vain keskellä metsää. Tornista aukeaa laaja näkymä niin kauas kuin silmä siintää.

Kohteen kuvaus: Rajavuoren alue on Laihian korkeinta aluetta ja se kohoaa noin 80-90 metriä merenpinnan yläpuolelle. Näkötornilla on korkeutta 8 metriä ja sieltä on erityisen hyvä näkyvyys lännen suuntaan.  Alueella kulkee 5 km pituinen luontopolku, sekä 50 km pituinen vaellusreitti (Kurjenkierros), joiden varsilta löytyy mm. laavuja. Vuokrattavissa on myös Erätupa ja Rajatupa. Alueella on talvisin hiihtoreitistö. Tornia lähimmälle laavupaikalle on matkaa noin 800 metriä. Ympäröivät metsät ovat enimmäkseen mäntyvaltaista kangasmetsää, joka on melko voimallisessa talouskäytössä. Kuitenkin mahdollisuudet mielenkiintoisen metsälajiston havainnointiin ovat kohtuulliset. Onnekas kulkija voi törmätä alueella jopa Etelä-Suomesta lähes hävinneeseen kuukkeliin (Perisoreus infaustus).

Ajo-ohjeet: Aja Laihian keskustasta noin 10 km valtatie kolmosta (E12) Tampereen suuntaan. Käänny sitten oikealle Jurvan suuntaan (687 tie) ja aja noin 12,2 km. Käänny oikealle Rajavuorentielle ja aja noin 2,0 km. Torni on tien oikealla puolella matalassa mäntymetsässä. Karttalinkki kohteeseen.

Palvelut: Näkötorni, retkipöytä, retkeilyreitti, laavu, tulentekopaikka, vuokratupa ja sauna.

Retkeilykämpän ja saunojen varaukset Laihian kunnanvirastosta: puh. (06)4750411

Paras aika retkeillä: Kohde sopii erityisesti muuton tarkkailuun, joten parhaat havainnointiajat ovat varmastikin keväällä maaliskuun loppupuolelta toukokuulle ja syksyllä elo-lokakuussa.

Pesimälinnusto: Seudun pesimälinnusto koostuu lähinnä havumetsien peruslajistosta. Kuitenkin noin viiden kilometrin säteeltä löytyy pesivänä ainakin 110 eri lintulajia. Pesimälajistosta tarkemmin Suomen kolmannesta lintuatlaksesta.

 

Rajavuoren torni talvisessa maisemassa. Kuva: Jouni Kannonlahti
Rajavuoren torni talvisessa maisemassa. Kuva: Jouni Kannonlahti