Nojärvträsket (retkikohde)

Kohteen kuvaus: Nojärvträsket on jäänyt alueellamme monille melko tuntemattomaksi retkikohteeksi, mutta siitä huolimatta paikka on erinomainen. Suojärvellä on lintutorni, jota on takavuosina myös laajennettu, jotta havainnoimaan mahtuisi useampi samanaikaisesti. Soistunut ja umpeen kasvava erämaajärvi, joka tarjoaa hyvän pesimäympäristön lukuisille soiden ja kosteikkojen lintulajeille. Järvestä lähtevän laskuojan suulle on keväällä 2011 kunnostettu kalaportaallinen pohjapato, joka näyttää houkuttelevan myös lintuja peseytymään matalassa virtavedessä. Lintutornia on talkoovoimin kunnostettu syksyllä 2011.

Ajo-ohjeet: Vaasan lentokentän suunnasta tultaessa aja Rantatietä (673) noin 24,7 km ja käänny vasemmalle Petolahden suuntaan Norrvägenille (6780). Aja noin 6,9 km ja käänny oikealle Bjurnäsvägen ja aja sitä noin 5,3 km ja käänny vasemmalle maalaistalon takapihalle, jonne voi pysäköidä ja jatkaa viitoitettua polkua Nojärv träsketin lintutornille.

Palvelut: Lintutorni, luontopolku

Paras aika retkeillä: Huhti-lokakuu

Pesimälajisto:  Nojärvträsketin ympäristössä noin viiden kilometrin säteellä pesii noin 100 eri lintulajia. Järvellä on monimuotoinen kosteikkolinnusto sekä yhtenä erikoisuutena mainittakoon järven olevan usean nuolihaukkaparin reviiriä. Pesimälinnustosta tarkemmin Suomen kolmannessa lintuatlaksessa.

Muuton aikainen linnusto: Alueella levähtää jonkin verran vesilintuja ja kahlaajia.

Karttalinkki kohteeseen.

Näkymää Nojärvträsketin lintutornista. Kuva: Jouni Kannonlahti
Näkymää Nojärvträsketin lintutornista. Kuva: Jouni Kannonlahti