Storskäret (retkikohde)

Kohteen kuvaus: Storskäret on avomeren laidalla, Rönnskärin saariryhmään kuuluva suurehko – noin 2,5 kilometrin pituinen ja noin kilometrin levyinen saari. Saaren itälaidalla on pieni kalastajakylä, jossa voi nousta maihin. Sieltä löytyy myös uudehko lintutorni. Rannassa on opastekyltit ja saaressa kulkee pieni vaellusreitti. Saaren eteläpäässä oleva suuri hiekkapohjainen lahti Södra viken on retkeläiselle vastustamattoman upea uimapaikka. Saaren pohjoisosassa oleva mäki on muinainen hautapaikka ja saarella on mm. useita muinaisia jatulintarhoja, majojen pohjia, kompassiruusuja sekä kiviuuni. Mielenkiintoinen paikka haastavan merimatkan takana Rönnskäretin saaristossa.

Ajo-ohjeet: Storskäretin saarelle on pitkä (lähes 30 km) ja karikkoinen venematka. Lähimpiin satamiin löydät ajo-ohjeet katsomalla kohdista Bredskäretin kalasatama, Bredhällanin kalasatama tai Ytterbådanin kalasatama. Vaasasta on hieman pidempi (noin 40 km), mutta suora syvä väylä saaren eteläkärjen tuntumaan. Väylä alkaa Vaasan saaristossa olevan Kopparfuruskäretin länsikärjestä.

Palvelut: Storskäretissä olevia yleisiä palveluja ovat retkipöytä, vierasvenelaituri, luontopolku ja telttapaikat. Lintujen pesimärauhan turvaamiseksi tulee 1.5.–15.7. välisenä aikana liikkua ainoastaan poluilla.

Pesimälajisto: Saaren pesimälajisto on metsäisyytensä vuoksi monipuolista ja rannoilla sekä lähiluodoilla pesii runsaasti ulkosaariston peruslajistoa. Kaikkiaan alueella pesii noin 80 eri lintulajia. Pesimälinnustosta tarkemmin Suomen kolmannessa lintuatlaksessa.

Muuton aikainen linnusto: Saaristoalueen poikki ja sivuja viistäen kulkee vilkas ja monipuolinen lintujen muuttoreitti. Edustettuina ovat etenkin vesi- ja lokkilinnut, mutta myös kahlaajat, petolinnut ja varpuslinnut.

Karttalinkki kohteeseen.