Fäliskäret (retkikohde)

Kohteen kuvaus: Fäliskäret on avomeren laidalla sijaitseva entinen luotsiasemasaari. Se on Rönnskärin saariryhmään kuuluva pienehkö – noin kilometrin pituinen ja vajaan 400 metriä leveä c-kirjaimen mallinen saari. Saarella oleva puinen kellotapulia muistuttava 22 metriä korkea tunnusmajakka on Suomen vanhin puinen merimerkki. Saaren kaksi 1800-luvulla rakennettua luotsiasemaa ovat pitkiä yksikerroksisia puutaloja. Vuonna 1967 rakennettu luotsi- ja merivartioasema on kaksikerroksinen tiilirakennus, joka toimii nykyisin Metsähallituksen hallinnoimana luontoasemana. Saari on etenkin pursiseurojen suosikkikohde, joten ainakaan keskikesällä siellä ei ole yksin.

Ajo-ohjeet: Fäliskäretin saarelle on pitkä (noin 23 km) ja karikkoinen venematka. Lähimmät satamat ovat Bredskäretin kalasatama, Bredhällanin kalasatama ja Ytterbådanin kalasatama Bergössä. Vaasan saaristossa olevan Kopparfuruskäretin saaren länsikärjestä lähtee viivasuora kivetön väylä länteen, joka vie suoraan Rönnskärin läpikulkuväylälle, mutta matkaa on noin 40 km.

Palvelut: Fäliskärissä olevia yleisiä palveluja ovat tulentekopaikka, vierasvenelaituri ja luontopolku. Lintujen pesimärauhan turvaamiseksi tulee 1.5.–15.7. välisenä aikana liikkua ainoastaan poluilla.

Majoitusmahdollisuus tilauksesta Rönnskärin Fäliskäretissä Metsähallituksen omistamalla luontoasemalla tai telakkarakennuksessa. Puh. 0205645281 (arkisin). Email: terranova(a)metsa.fi

Pesimälajisto: Saaren pesimälajisto koostuu lähinnä tyypillisistä karun ulkosaariston asukkaista, kuten kala-, harmaa, meri- ja selkälokeista, kala-, ja lapintiiroista, tukka- ja lapasotkista, haahkoista, pilkkasiivistä, karikukoista, meriharakoista, punajalkavikloista, niitty- ja luotokirvisistä sekä variksista ja västäräkeistä. Läheisillä luodoilla pesii myös mm. runsaasti ruokkeja ja riskilöitä. Kaikkiaan alueella pesii noin 80 eri lintulajia. Pesimälajistosta löytyy tarkempaa tietoa Suomen kolmannesta lintuatlaksesta.

Muuton aikainen linnusto: Saaristoalueen poikki ja sivuja viistäen kulkee vilkas ja monipuolinen lintujen muuttoreitti. Edustettuina ovat etenkin vesi- ja lokkilinnut, mutta myös kahlaajat, petolinnut ja varpuslinnut. Etenkin kuikkia, kaakkureita, mustalintuja, pilkkasiipiä, haahkoja sekä ruokkeja nähdään muutolla runsaasti. Fäliskäret tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet merimuutontarkkailuun, sillä vanhan merivartioaseman tornista on mukava tarkkailla muuttoa huonommallakin säällä.

Karttalinkki kohteeseen.