Ånäs (retkikohde)

Kohteen kuvaus: Matala rantaniitty, jonne kerääntyy avovesikaudella runsaasti lepäileviä lintuja. Etenkin lokkeja, kahlaajia, sekä sorsia ja hanhia. Kohteen kautta kulkee myös vilkas vaelluslintujen reitti. Kohteessa on kaksi vierekkäistä lintutornia. Vanha torni oli pieni ja kävi lopulta vaaralliseksi. Sitten rakennettiin uusi lähemmäs rantaa ja lopulta 2019 vuonna uusittiin myös se vanha torni.

Ajo-ohjeet: Vaasan suunnasta tultaessa aja Kokkolantietä (E8) koilliseen Kokkolan suuntaan noin 51 km ja käänny heti Kimojoen ylityksen jälkeen vasemmalle. Risteyksessä on pieni mustavalkoinen tienviitta Lintutornille. Aja noin 600 metriä. Parkkitila on tien päässä melko vaatimaton, mutta muutama henkilöauto mahtuu kuitenkin samanaikaisesti. Kävele joen vartta kulkevaa polkua pitkin parinsadan metrin matka rannassa näkyvälle lintutornille.

Paras aika retkeillä: Huhti-lokakuu

Pesimälajisto: Seudun pesimälajisto noin viiden kilometrin säteellä koostuu noin 130 eri lintulajista, ollen tyypillistä maaseututaajaman, sisäsaariston sekä havu- ja lehtimetsien lajistoa. Pesimälajistosta tarkemmin Suomen kolmannessa lintuatlaksessa.

Muuton aikainen lajisto: Kimojokisuun rantalietteillä levähtää keväisin ja syksyisin tuhansittain kahlaajia, lokkeja, sorsia ja hanhia. Rantametsikön reunassa kulkee myös ajoittain erittäin vilkas varpuslintujen muuttoreitti.

Karttalinkki kohteeseen.

Kimojoen suiston rantaniittyä. Kuva: Jouni Kannonlahti
Kimojoen suiston rantaniittyä. Kuva: Jouni Kannonlahti