MLY jäsenretki Västra Norrskärille 25.-28.5.2017

Lähtöpäivä Helatorstai, valkeni kauniina ja vähätuulisena, oli hyvä suunnata kohti Norrskäriä, kahdeksan henkilön joukolla.

Tavarat ruumaan ja kiikarit kaulaan. Lintujen tarkkailu voi alkaa jo veneen keinuessa aalloilla.

Merellä kohtasimme Wasalinen m/s Wasa Express–laivan, joka ehti sopivasti pois altamme. Ensin piirtyi edessämme Östra Norrskär ja pian sen jälkeen Västra Norrskär. Västra Norrskärillä sijaitsee majakka, entinen luotsiasema ja kalastajakylä. Rahtasimme varusteet Luotsitupaan, entisen luotsiaseman rakennukseen, joka oli yöpymispaikkamme retken ajan.

Majoittumisen ja ruokailun jälkeen saattoi retken varsinainen tarkoitus, lintujen havainnoiminen alkaa. Västra Norrskärillä on tavattu pesivänä ainakin 50 eri lintulajia. Jo satamassa oli vastassa iso riskilöitten parvi, muita lintuja rannat ja meri täynnä. Sitä katsellessa pää meni ihan pyörälle, mistä aloittaa ja miten. Parasta oli siten lähteä laskemaan linnut vakioreitille, joka muodostuu viidestä havainnointipisteestä, jotka kaikki on valittu siten, että niistä on hyvä näkyvyys eikä havainnointi häiritse kohtuuttomasti lintuja. Kaikki pisteet ovat sallitulla liikkumisalueella myös pesimäaikaan, jolloin liikkuminen saaressa on rajoitettua.

Sisämaassa syntyneelle jo saaristo sinänsä on uusi kokemus, merilinnuista puhumattakaan. Haahka, alli, riskilä, ruokki, vesipääsky, karikukko, pilkkasiipi, mustalintu ja merikihu tulivat kaikki tutuiksi näiden päivien aikana. Haahka hautoi pihassa aseman edustalla. Kaunis ristisorsa nähtiin päivittäin, tukkakoskeloita pareittain kymmeniä. Lapintiirojen äänet täyttivät ilman.

Aamuisin herätys auringonnousun aikaan (klo 4). Ohjelmassa aamuvakio, eli muuttavien lintujen havainnoiminen. Kovin paljoa ei niitä tätä kautta muuta kun menevät lähempää rannikkoa, mutta joitakin kaakkureita, kuikkia ja kierteleviä etelänkiisloja ja ruokkeja kuitenkin saimme kaukoputkiemme avulla kirjanpitoomme. Luotokirvisiä ja kivitaskuja lenteli rannan kivikoissa. Saarella pesivä suopöllö nähtiin useamman kerran, kuten myös arosuohaukka kaikkina päivinä.

Sää vaihtui monta kertaa retken aikana. Tulopäivä ja perjantai olivat aurinkoisia mutta välillä tuulisia. Lauantaiaamuna sade alkoi heti kun pääsimme bunkkerille ja tuuli kovaa, oli siirryttävä terassin ja räystäiden suojiin ja niin voi havainnointi jatkua. Kerrospukeutuminen oli valttia, eli kaikki päälle mitä repusta löytyi. Sade jatkui koko päivän, saimme tilaisuuden paikkailla univelkaamme vuoronperään. Iltapäivällä pääsimme saunaan. Sade taukosi saunomisen jälkeen ja pääsimme jälleen kiikaroimaan ja ottamaan valokuvia.

Viimeisinä päivinä alkoi myös muuttavia pikkulintuja saapua saareen. Satakielikin antoi konsertin rannan lepikossa. Myös punarintoja, pääskyjä, kirjo- ja harmaasieppoja nähtiin, pari urpiaistakin.

Sunnuntaina koitti sitten kotiin paluun aika. Hyvin selvisimme vaahtopääaaltojen keskeltä kotisatamaan. Paljon jäi vielä sulateltavaa ja muisteltavaa ja varsinkin kirjattavaa kotiinkin viemiseksi. Neljän päivän aikana Norrskärillä havittiin 101 lajia ja paluumatkalla vielä tunturikihu. Kiitos MLY ja kaikki mukana olleet! / Tuulikki.

Retkikuvat: Tuulikki Mylläri ja Heikki Vainio

1 Juttu Wasaline, Norrskar 2 asema, Norrskar 3 maisema, Norrskar 4 AV VR1 Bunkkeri 5 VR 2 , Norrskar 6 VR 4 laskenta, Norrskar 8 Haakan suoja 9 Juttu Haahka, Norrskar 10 Juttu Suopllo ja kihu, Norrskar 11 riskilat12 staiji2, Norrskar