Karannut metsästyshaukka päätyi Merenkurkkuun

Päivitetty 29.01.2012

Vaasan eteläpuolelta Mustasaaren Söderfjärdeniltä löytyi 15.8. peloton nuori aavikkohaukka, jonka toisessa jalassa oli renkaat ja toisessa helistin. Renkaat ja kulkunen osoittivat, että lintu on karkuteillä oleva metsästyshaukka. Sen alkuperästä ei kuitenkaan ole tietoa.

Aavikkohaukan löysi mustasaarelainen Peter Forslund. Suomessa aavikkohaukka on havaittu aikaisemmin neljä kertaa. Kahdessa tapauksessa kyse on ollut karanneesta metsästyshaukasta, jolla on ollut remmit jaloissa.

Luonnossa aavikkohaukkoja pesii 9 500–17 000 paria, lähimmät Unkarissa, Tšekissä ja Venäjällä. Kanta on pienentynyt kolmanneksen viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, ja laji luokitellaan maailmanlaajuisesti uhanalaiseksi. Vähenemisen pääsyynä on aikuisten haukkojen pyydystäminen sekä poikasten ja munien keräily haukkametsästykseen.

Haukkametsästys on erityisen suosittua Lähi-idässä, mutta se on sallittu myös eräissä Euroopan maissa. Suomessa haukkametsästystä ei ole erikseen kielletty, mutta käytännössä se ei ole mahdollista, sillä meillä ei saa pitää vankeudessa luonnonvaraisia lintuja. BirdLife Suomi pitää silti tärkeänä, että haukkametsästys kielletään suoraan myös Suomen lainsäädännössä./BirdLife Suomen lehdistötiedoteesta

Aavikkohaukka (Falco cherrug) 08.2011 Vaasa, Söderfjärden. Kuva: Roland Lillkåla.