MLY:n retki Valassaarille  3.-5.10.2008

Ari Lähteenpää

Päivitetty 1.11.2008

Tervehdys Valassaarilta, missä vietimme viikonlopun 10 hengen voimin. Sää oli melkoisen hyvä, vaikka sunnuntaina jouduimme hieman aikaistamaan paluumatkaa voimistuvan tuulen vuoksi.
 
Merimuutto oli melkoisen vaisua. Telkkiä muutti noin 800 ja lauantaina alleja runsaat sata. Muiden muuttavien vessujen määrät olivat vähäisiä. Tikkoja nähtiin mukavasti: käpytikkoja, pohjantikkoja, pikkutikka, palokärkiä ja valkoselkätikka. Muuttohaukka nähtiin sekä sunnuntaina että lauantaina. Ilmeisesti sama nuori lintu kierteli saaressa molempina päivinä ja oli sunnuntaina hienosti näytillä staijapaikan läheisyydessä. Taigauunilintuja nähtiin yksi, joka löydettiin lähes samasta paikasta niin ikään molempina päivinä. Muita "fyllareita" olivat pajulintu ja tiltaltti. Kirjosiipikäpylintuja oli lauantaina kuusi ja sunnuntaina seitsemän. Lauantaina pääsimme ihailemaan yhden karmiinpunaisen koiraan ja viiden nuoren linnun pelotonta pihlajamarjojen syöntiä vain parin metrin etäisyydeltä. Siinä kamerat rätisivät aika ahkeraan! Liitteenä on Tommy Södergårdin ottama kuva. Räkättirastaita muutti lauantaina 1500 ja paikallisia räksiä oli 1000. Tilhiä oli myös runsaasti: sunnuntaina saarella pyöriviä paikallisia lintuja oli 800.
 
Helmipöllöjä saatiin verkosta kymmenkunta, joista poikkeuksellisen moni oli kontrolleja. Renkaan jalkaana sai myös teeri, joka oli kolmas Valassaarilla rengastettu teeriyksilö.
 
Lauantai-illan kruunasi yhteinen herkullinen kalakeitto ja runsaamman puoleinen jälkiruoka: omenapiirakkaa+hedelmäsalaattia+kermavaahtoa ja strösseleitä. Kun ruuat oli syöty ja iltahuuto pidetty lähtivät virkuimmat vielä kymmenen aikoihin saunan lämmitykseen. Ruokailun yhteydessä muistettiin Ouluun muuttanut MLY:n monivuotista sihteeriä Antti Vierimaata pienellä lahjalla. Retken lajimäärä oli noin 90.   

 


Kirjosiipikäpylintu (Loxia leucoptera) 04.10.2008 Mustasaari, Valassaaret. Kuva: Tommy Södergård. Taigauunilintu (Phylloscopus inornatus) 05.10.2008 Mustasaari, Valassaaret. Kuva: Jouni Kannonlahti.
Muuttohaukka 04.10.2008 Mustasaari, Valassaaret. Kuva: Jouni Kannonlahti. Ariel Ahlblad ja helmipöllö (Aegolius funereus). Kuva: Jouni Kannonlahti.
Kirjosiipikäpylintu (Loxia leucoptera) 04.10.2008 Mustasaari, Valassaaret. Kuva: Jouni Kannonlahti.