Yhdistyksen jäsenretki Valassaarille 25.-27.4.2008

Ari Lähteenpää

Päivitetty 1.5.2008

Merenkurkun Lintutieteellinen Yhdistys (MLY) järjesti 25.-27.4. linturetken Valassaarille, missä sijaitsee Ostrobothnia Australis rf:n (OA) hallinnoima Valsörarnas Biologiska Station. Retkelle osallistui 10 henkeä, joista moni on sekä MLY:n että OA:n jäseniä. Muutama osallistuja toimii myös Oravaisnejdens Naturvetarklubbissa.

Saavuimme Valassaarille illalla 25.4. ja nopean majoittumisen jälkeen oli vuorossa lähinnä paikallisten lajien komppausta ja kevyttä muutonseurantaa. Melko ison joukon majoittuminen sujui sutjakkaasti ja muutoinkin mahduimme aseman tiloihin hyvin. Jos sää olisi ollut huono ja vaatteita olisi tarvinnut kuivatella sisätiloissa, olisivat tilat saattaneet käydä ahtaiksi. 

Lauantaina muutonseuranta aloitettiin kello 5.00 ja aamustaiji päätettiin noin kello 10. Sää oli hyvä: taivas oli pilvetön ja tuulen nopeus muutamia metrejä sekunnissa. Tuulen suunta olisi muuton kannalta voinut olla parempikin. Nyt tuuli kutakuinkin idästä, mikä painoi muuttoa ulos länteen ja teki mm. kuikkalintujen lajimäärityksen hankalaksi. Merimuutto lauantaina oli kohtuullista: kuikkalinnut 413, mustalintu 705, pilkkasiipi 197 ja ruokki 266. Päivän kohokohtia olivat jääkuikka, mustaleppälintu, sepelrastas, kangaskiuru, jänkäkurppa sekä harmaapäätikka, joka viihdytti retkeläisiä koko viikonlopun jatkuvalla ääntelyllään ja esiintymisellään.

Sunnuntaina merimuutto oli vähäistä. Toinen jääkuikka kuitenkin nähtiin samoin kuin toinen sepelrastas. Petolintuja havaittiin retken aikana 10 eri lajia. Piekanoja muutti 20. 

Lauantai-iltana juhlistimme onnistunutta retkipäivää yhteisellä kalasopalla.

Valassaarille kuljimme Jalle Kaarton turvallisessa kyydissä.

Retkelle osallistuivat: Aleksis Hahn. Peter Forslund, Heikki Sillanpää, Pentti Murtonen, Tommy Södergård, Tomas Klemets, Christian Petander, Jere Topp, Pekka Sten ja Ari Lähteenpää.

Kuvat: Tommy Södergård

 Valassaarten staijiniemi huhtikuu 2008. Kuva: Tommy Södergård.

Piekana (Buteo lagopus) 04.2008. Kuva: Tommy Södergård.